EPA-EFE
NATO vojnici

Severnoatlantska alijansa spremna je za direktnu konfrontaciju sa Rusijom, izjavio je predsednik Vojnog komiteta NATO, holandski admiral Rob Bauer, u intervjuu za portugalsku televiziju “RTP”.

On je rekao da je posle početka specijalne operacije u Ukrajini, NATO odlučio da učvrsti istočno krilo Alijanse, uputivši dodatne snage u Mađarsku, Slovačku, Bugarsku i Rumuniju.

Mislim da je to važan signal Rusima da se naš stav promenio: da im pokažemo da smo spremni, ako im padne na pamet da dođu do (granica) NATO-a – istakao je Bauer.

Istovremeno se ogradio da će NATO biti spreman da odgovori samo ukoliko Rusija pređe crvenu liniju invazijom na neku od zemalja-članica Alijanse. Bauer je naglasio da zemlje-članice NATO treba da budu bolje pripremljene, pošto vojna inicijativa sada pripada Rusiji.

Činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje nije problem vašeg neprijatelja. To je vaš problem – konstatovao je on.

Ako Rusi dobiju rat u Ukrajini…

Bauer je ocenio i da se mora povećati proizvodnja u odbrambenoj industriji.

– Moramo da povećamo proizvodnju odbrambene industrije i već se sve više razgovara o toj temi na nacionalnom nivou. To bi moglo da znači davanje prioriteta određenim sirovinama, određenim proizvodnim kapacitetima potrebnim za odbrambenu industriju, a ne za civilnu. O ovim prioritetima treba razgovarati… ratnoj ekonomiji u mirnodopskim uslovima – objasnio je admiral.

On je istakao da je u poslednjih četvrt veka globalna ekonomija funkcionisala po principu “sada i tada”, ali su značajni materijalno-tehnički ratni gubici otkrili slabost ovakvog pristupa.
Kako je naveo, obe strane troše mnogo municije i destruktivnog materijala: borbene tenkove i avione.

– Obe strane moraju da kupe dosta sirovina i municije da bi nastavile da se bore. Problem za obe strane je što i zapadna i ruska odbrambena industrija moraju da povećaju proizvodnju – rekao je on.

Da bi se postigla ova tranzicija, biće neophodna promena mentaliteta stanovništva, što je krajnost koju je opisao kao “tešku”.

– Moramo se pobrinuti da Rusi ne dobiju rat u Ukrajini. Ako to učine, imaćemo mnogo veći problem u smislu novca i odbrane: Rusi će biti na našim granicama – upozorio je on.

Bauer je istakao prenaoružavanje kao jedan od glavnih prioriteta Alijanse, za koju je takođe priznao da je izgubila monopol na vojnu inicijativu. U međuvremenu, Moskva ima strateške ciljeve koji prevazilaze Ukrajinu i nastoji da povrati dimenzije bivšeg Sovjetskog Saveza, zaključio je on.

6 COMMENTS

  1. Da holanđani su takođe spremno branili Srebrenicu
    Samo nisu okolna sela branili
    Nego naouružavali nasera orića u srebrenici ,da bi on ubijao po srbskim selima
    Vojska holandije su samo profiteri

  2. Ja koliko znam Holandija nema snage ni samu sebe da odbrani a kamoli nekog da napadne…ali ako je ovo bio vic holanskih vlasti – dobar je 😅

  3. Svet je poludeo !!! Gde su političari, diplomate, mirotvorci, pametni ljudi koji hoće mir i prosperitet sveta ??? Zar će vojni savezi da kreiraju budućnost čovečanstva ??? pa onda nas neće biti !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here