EPA
Hašim Tači pred haškim sudijama

Advokat Gregori Kiho, Branilac bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, izrazio je žaljenje što američki zvaničnici Ričard Holbruk i Madlen Olbrajt nisu živi da svedoče u Tačijevu odbranu.

– Holbruk i Olbrajt svedočili bi veoma pozitivno u korist mog klijenta – rekao je Kiho na poslednjoj raspravi o stanju u postupku pred sudom za zločine pripadnika OVK u Hagu.

Po zvaničnom transkriptu, objavljenom na internet stranici suda, Kiho je kazao da bi u Tačijevu odbranu svedočio i pokojni američki senator Bob Dol.

– Najmanje troje svedoka bi svedočilo veoma pozitivno o mom klijentu. Državni sekretar SAD Olbrajt, ambasador Holbruk i senator Robert Dol. Oni su svi rekli mnogo pozitivnih stvari o mom klijentu i svedočili bi da su imali priliku – rekao je Kiho.

Tačijev advokat tu tvrdnju je izneo obrazlažući predlog da, pre početka suđenja, sud uzme izjave devet međunarodnih svedoka odbrane koji su u poodmakloj životnoj dobi ili su bolesni, a koji su u vreme obuhvaćeno optužnicom, 1998-99, bili na Kosovu ili u Albaniji.

Spisak tih svedoka, Tačijeva odbrana će sudu dostaviti do petka, 7. oktobra. Prema rečima njegovog branioca, Tači će se na predstojećem suđenju braniti i alibijem.

– Mi ćemo se braniti alibijem zato što je Tači, na primer, od konferencije u Rambujeu u februaru 1999. tokom celog proleća bio u Evropi i susretao se sa međunarodnim liderima u Oslu, Beču, Parizu, Londonu… – rekao je Kiho.

Tokom ranijih sudskih zasedanja, branilac je tvrdio da je Tači, u vreme kada su počinjeni zločini iz optužnice, “putovao širom Evrope, kao i u SAD, zalažući se za mir i pomirenje”.

– Da li je Tači diktirao operacije OVK na terenu dok je bio u Vašingtonu ili u Virdžiniji? – pitao je njegov branilac Kiho.

Alibijem će se, kako su najavili, braniti i saoptuženi Kadri Veselj, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tačijev branilac i advokati saoptuženih, naglasili su, međutim, da neće moći podrobno da izlože alibije dok ne budu obelodanjeni brojni redigovani delovi optužnice o tome gde su i kada su zločini počinjeni.

– Sada (iz optužnice) ne možemo da vidimo ni kada su se događaji desili, ni gde. Kada zatamnjeni delovi budu uklonjeni iz optužnice… i kada budemo imali mesto i datume događaja, moći ćemo da izložimo odbranu alibijem – kazao je Tačijev advokat Kiho.

Sledeća rasprava o stanju u postupku trebalo bi da bude održana krajem oktobra.

Još se ne zna kada će početi suđenje Tačiju i saoptuženima, ali je malo verovatno da će to biti pre kraja ove godine. Predmet je još u rukama sudije za prethodni postupak Nikole Gijua, što znači da pripreme za proces nisu okončane.

Kada proceni da su pripreme završene, sudija Giju predmet će, po proceduri, predati raspravnom veću koje će voditi suđenje.

Sastav veća odrediće tada predsednica Specijalnog suda Ekaterina Trendafilova.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here