Holivudske zvezde “kupuju” prestižne nagrade

0

Reuters/L.M.
Anđelina Džoli fino "zamolila" glasače za uslugu
 

Njujork post je objavio je tekst u kojem tvrdi da postoje dobri razlozi zašto se ceremonija dodele Zlatnog globusa naziva “Zlatnim mitom”. Kako se navodi, pripreme za dodelu osim odabira večernjih toaleta poznatih dizajnera, uvežbavanje poza za fotografisanje i pisanje dirljivih govora, uključuje i "lobiranje" glumaca da baš oni budu nominovani.

A tu zvezde ne biraju sredstva i, prema tvrdnjama Njujork posta, prilično su velikodušne prema onima koji odlučuju u čije će ruke dospeti druga najvažnija filmska nagrada, koja od 1970. uključuje i priznanja televizijskim delima.

Reuters/Y.H.
Šeron Stoun poklanjala satove

Glasačko telo je Zlatnog globusa je Holivud forin pres asosijejšn (HFPA), i u njemu sede 93 strana novinara. Kako tvrdi Post, glasačima se često dešavalo da im glumačke zvezde za glasove nude raznorazne usluge ili poklone.

Anđelina Džoli se, navodno, nije ustručavala da 2011. lično pozove članove HFPA kako bi obezbedila nominaciju za svoj film "Turista". Međutim, ona je bila umerena u poređenju s nekim drugim kolegama. Glasači su, navodno, od zvezda i moćnih filmskih studija, što se gotovo podrazumevalo, dobijali su novčane priloge, egzotična putovanja i luksuzne poklone.

Na listi onih koji su se služili raznoraznim pritiscima je i Tom Kruz. Dobitnik Zlatnog globusa 1997 navodno je slao glasačima lične božićne čestitke, a Šeron Stoun, koja je statuu osvojila godinu dana ranije, poklonila im je 1999. ručne satove vredne 400 dolara.

Komičar Kris Rok nagradio ih je DVD plejerima, dok je Pia Zadora 1982. pobedila pošto je njen suprug počastio članove HFPA-e odmorom. To je navodno učinio i filmski studio za nominaciju filma “Burleska” s Kristinom Agilerom i Šer u glavnim ulogama 2010. godine, pa su tako "podstakli" glasače vikendom u Las Vegasu.

Njujork post najveći problem u navodnoj korupciji Zlatnog globusa vidi u malom broju ljudi koji odlučuju o tom priznanju. Na primer, o Oskarima odlučuje oko 6.000 članova Američke filmske akademije, pa je samim tim praktično onemogućena mogućnost uticanja na njihovu odluku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here