Homen: Ne podržavamo štrajk advokata

0

"Ministarstvo pravde je već obavilo razgovore i dalo usmenu inicijativu Ministarstvu trgovine u usluga (predlagaču uredbe kojom je planirano uvođenje fiskalnihkasa za evidentiranje advokatskih usluga) da bi trebalo razmotriti odluku o uvođenju fiskalnih kasa za advokate, s obzirom da takvo rešenje ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije", kazao je Homen.

 

On je dodao da se Ministarstvu prethodno obratila Unija advokata EU, sa detaljnim obrazloženjem na koji način se regulišu poreske obaveze advokata u tim zemljama.

 

Održan je i prvi sastanak predstavnika Ministarstva pravde, Advokatske komore i Ministarstva trgovine i usluga, na kome je dogovoreno da će se razgovori nastaviti u cilju nalaženja prihvatljivog rešenja za sve strane, napomenuo je Homen.

 

"Što se tiče samog štrajka, Ministarstvo pravde ne podržava štrajk kao način borbe, zato što dovodi do blokade rada pravosuđa i zato što smatramo da ima više nego dovoljno vremena da se postigne rešenje koje će zadovoljiti obe strane", kazao je državni sekretar i podsetio da je početak primene sporne uredbe planiran za 1. mart iduće godine.

 

Homen je podsetio da je Ministarstvo pravde pre donošenja uredbe, donete na osnovu Zakona o fiskalizaciji, dalo negativno mišljenje o odredbi kojom se uvode fisklne kase i u advokaturu.

 

Advokati u Srbiji otpočeli su u ponedeljak trodnevni štrajk upozorenja iz protesta zbog planiranog uvođenja fiskalnih kasa za tu profesiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here