Homolje majstor za zabave

0

SFD "Homolje" iz Gosaua
 

Homolju su u goste došli vršnjaci iz KUD-ovi Barili iz Braunaua u Austriji, "Paulj Matejić" iz Melnice i "Žika Popović" iz Ranovca, oba iz Srbije.

 

Kulturni program je otvorio orkestar KPC-a iz Petrovca na Mlavi, da bi potom nastupala pevačka grupa SFD Homolja s pesmom "Đurđevdan". Nakon toga je usledio splet vlaških igara Vlaška šarenica u izvođenju KUD-a Barili iz Braunaua.

 

Kolo na gitari i harmonici izveli su Tamara Mladenović i Stefan Tomić, a "Paulj Matejić" iz Melnice je odigrao splet vlaških igara iz Podhomolja.

Nakon toga je saksofonista Slađan Paunović iz Braunaua odsvirao lepo kolo, a potom su domaćini izveli vlaški splet igara iz Ranovca, a KUD "Žika Popović" splet vlaških igara iz okoline Negotina.

 

Miladin Živanović sa ženom Zoricom

Gitarista Miloš Sulimanić je odsvirao jedno kolo na gitari, da bi potom Anastasija Fusuljević otpevala jednu narodnu pesmu. I tako naizmenično, kulturno-umetnička društva su nastupala sa još po jednim spletom igara i pobrali aplauze od brojne publike.

Pred sam kraj programa pevačka grupa domaćina je otpevala pesmu "Gusta mi magla", Stefan Tomić odsvirao jedno kolo na harmonici, a nastupala je i interpretatorka vlaških pesama Božica – Boba Nedeljković. Program su zatvorili domaćini spletom srpskih igara i pesama iz Leskovačkog pomoravlja.

 

Posle kulturnog programa, predsednik Bojan Fusuljević je pozvao predstavnike gostujućih udruženja, kao i najzaslužnije koji su kuvali riblju čorbu i žmare (specijalitet sa Homolja) za ovu priliku, da im preda zahvalnice i prigodne poklone. Nakon toga je počelo narodno veselje.

 

Predsednik

Među rado viđenim gostima bio i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević.
– Lepo je videti kako se zabavlja naša omladina – kaže Dragojević.

– Drago mi je da je folklor spojio toliko omladine odavde, Srbije i Austrije. Zahvalan sam pre svega njima, a i našoj dragoj publici. Mi smo još jednom potvrdili da smo dobri domaćini i dobri organizatori, pa se ovim putem svima zahvaljujem – izjavio je za "Vesti", Bojan Fusuljević, predsednik SFD Homolje iz Gosaua.

– Dobra zabava i lepo druženje, a još lepše je bilo kada sam se našao, posle godinu dana, sa mojim kumom Novicom Ilićem, koji je došao iz Austrije da prisustvuje zabavi – kaže Dobrica Kočić, rodom iz Orljeva kod Petrovca na Mlavi.

-Uvek je lepo kad gostuje neko folklorno udruženje iz našeg kraja, pa se osećamo kao kod kuće – kaže Miladin Živanović, rodom iz Kučeva, a živi u Herisauu.
 

Zahvalnica Mirku i Klaudiji

Među pozvanim na bini da prime zahvalnicu za seđanje na ovu zabavu, pozvan je i mladi par Mirko Mihajlović sa devojkom Klaudijom. Njih su folklor i druženje spojili u romantičnu vezu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here