Ž. Marković
RADOST POBEDNIKA: Članovi SFD Homolje sa peharom

U organizaciji Saveza srpskog folklora u Dietikonu je održana 22. dečja smotra srpskog folklora u Švajcarskoj.

Pred prepunom halom nastupilo 11 ansambala u takmičarskom i tri u revijalnom delu. Žiri u sastavu: Vilma Niškanović, Mirjana Zakić i Ljubomir Mile Vujčin nije imao lak zadatak, ali je njihovom odlukom prvo mesto pripalo Srpskom folklornom društvu Homolje iz Gosaua.

Domaćin Smotre bilo je Folklorno muzičko društvo Izvor iz St. Galena. Pre početka Smotre Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske poželeo je dobrodošlicu i pozdravio sve prisutne u sali, a potom je sveštenik Branimir Petković očitao “Očenaš” i blagoslovio Smotru.

Bojan Stojanović, otpravnik poslova pri Ambasadi Srbije u Bernu takođe je pozdravio sve u sali, a folklorašima poželeo mnogo sreće u nadmetanju i otvorio Smotru. Posle toga je sledilo izvođenje himne “Bože pravde” i nastupi ansambala.

U prvom bloku na početku su revijalno igrali FMD Izvor iz St. Galena i KUD “Kikac” iz Bazela, a u takmičarskom delu su nastupila kulturno-umetnička društva Zavičaj iz Vintertura, “Abrašević CH” iz Vetingena, “Nikola Tesla” iz Lucerna, Homolje iz Gosaua i Izvor iz St. Galena.

Posle pauze od pola sata u revijalnom delu je nastupio KUD Sloga iz Ciriha, dok su u takmičarskom delu zaigrala društva: “Vuk S. Karadžić” iz Šenenverda, “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha, “Sveti Sava” iz Cuga, Ras iz Lucerna, Kolo iz Badena i “Kikac” iz Bazela.

– Prezadovoljni smo sa 22. dečjom smotrom srpskog folklora u Švajcarskoj. Oduševljeni smo koliko je porastao kvalitet igre naših dečjih ansambala i zbog toga smo ponosni na sve ansamble. Za sada su u dečjoj konkurenciji mogli da nastupaju igrači do 16 godina i 10 meseci, a to ćemo sledeće godine promeniti i smanjiti godine starosti na 15 godina. Težimo ka tome da napravimo dve takmičarske grupe, jer nije realno da se dete od sedam godina takmiči sa detetom od 16 godina.

KUD “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha

Takođe smo prezadovoljni i posetom, večeras je, kao i prošle godine, hala bila prepuna. Ljudi se druže, podržavaju našu decu i u celoj ovoj priči mi kroz folklor, igru i pesmu, čuvamo našu srpsku tradiciju, da naša deca nikad ne zaborave odakle je njihovo poreklo. I to treba da prenesemo sa kolena na koleno. A to čine naša društva tokom cele godine, uče našu decu da igraju i da poštuju srpsku tradiciju – izjavio je za “Vesti” Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora u Švajcarskoj.

On je na podršci zahvalio Ambasadi Srbije u Bernu i Generalnom konzulatu u Cirihu, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Cirihu.

– Ove godine smo bili pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i to je za nas velika stvar, jer nam je Srbija pružila ruku i potvrdila, da smo na pravom putu, to što mi radimo ovde u dijaspori – istakao je Milenković.

Među najveselijima u proslavi pobede SFD Homolje bila je Sanja Zdravković Nikolić i za to je imala poseban razlog.

– Pre dve nedelje sam rekla drugarici Moniki Rajilić, da želim da Homolje osvoji prvo mesto i eto ispunila mi se želja. Prezadovoljna sam – kaže Sanja.

KONAČAN PLASMAN

1. mesto – SFD Homolje iz Gosaua, 98.667 poena

2. mesto – KUD Zavičaj iz Vintertura, 97 poena

3. mesto – KUD Ras iz Lucerna i KUD “Vuk S. Karadžić iz Šenenverda” , 96.833 poena

4. mesto – KUD “Dobrosav Radovanović Kikac” iz Bazela, 96.667 poena

5. mesto – ANI “Abrašević CH” iz Vetingena, 96.167 poena

6. mesto – KUD “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha, 96 poena

7. mesto – KUD “Nikola Tesla” iz Lucerna, 95.5 poena

8. mesto – FMD Izvor iz St. Galena, 95 poena

9. mesto – KUD “Sveti Sava” iz Cuga, 94.5 poena

10. mesto – KUD Kolo iz Badena, 94 poena

KUD “Vuk S. Karadžić” Šenenverda

SPECIJALNE NAGRADE:

Predstavnici Zavičaja iz Vintertura sa specijalnim nagradama

– Za najbolju novu postavljenu koreografiju – KUD “Vuk S. Karadžić” iz Šenenverda

– Za koreografiju prelagođenu dečjem uzrastu – ANI “Abrašević CH” iz Vetingena

– Za koreografiju koja je postavkom najbliža narodnom stvaralaštvu – KUD Zavičaj iz Vintertura

– Za najbolju koreografiju – SFD Homolje iz Gosaua

– Za najbolju nošnju prilagođenoj dečjem uzrastu – ANI “Abrašević CH” iz Vetingena

– Za najbolju originalnu nošnju – KUD Zavičaj iz Vintertura

– Za najbolju muzičku obradu – KUD Ras iz Lucerna

– Za najbolju žensku pevačku grupu – KUD “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha i KUD Ras iz Lucerna

– Za najboljeg igrača i igračicu – Nemanja Pavlović i Anastasija Bogdanović iz SFD Homolje

– Za najbolje pevanje sa koreografijom – KUD “Vuk S. Karadžić” iz Šenenverda

Deca zaslužila punu salu

– Veoma masovna manifestacija i nama je pripala čast, da FMD Izvor iz St. Galena bude domaćin Smotre. Trenutno ne znam koliko je prodato ulaznica, ali vidim da je sala puna, pogotovo za vreme koncertnog dela. To je veoma bitno da naša deca koja neguju srpsku kulturu osete podršku i vide da neko poštuje i ceni njihov trud i rad.

Mislim da što se toga tiče trebalo bi da budemo zadovoljni. Inače, na ovoj manifestaciji je angažovano između 70 i 90 članova Izvora koji su pripremili sve kako bi Smotra bila uspešna i verujem da smo u tome uspeli – kaže Ivan Ristović, predsednik FMD Izvor iz St. Galena.

Predstavnici ambasade, konzulata i Uprave za saradnju sa dijasporom

Zvanice

Na Smotri pored Bojana Stojanovića, otpravnika poslova Ambasade Srbije u Bernu, bili su i Natalija Gunjić, ataše za kulturu pri ambasadi, Zoran Jeremić generalni konzul u Cirihu, vicekonzul Milorad Avramović, Vladimir Koturović iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i predstavinici Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj, sveštenici Branimir Petković i Đorđe Lukić.

Zahvalnost “Vestima”

– Veoma nam je značajno da naše novine “Vesti” već 20 godina prate svaki naš korak i izveštavanjem o nama pokazuju našim ljudima u rasejanju čime se bavimo i šta nam je cilj – istakao je Nenad Milenković.