EPA//Valdrin Xhemaj
Avdulah Hoti

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da njegova vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Hoti je za program Glasa Amerike na albanskom jeziku rekao da veruje da će razgovori s Beogradom biti vrlo brzo obnovljeni, dodajući da bi mere reciprociteta koje je uvela Priština mogle uskoro da budu ukinute, kako bi bio omogućen nastavak dijaloga.

– Ulazimo u ovaj proces kako bismo zaključili sporazum sa Srbijom, što bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o više tehničkim temama. Sada moramo sesti da u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo to ima smisla. Trebalo bi dovesti do međusobnog priznanja – rekao je Hoti.

On je naveo da bi sve parlamentarne stranke na Kosovu trebalo da budu uključene u ovaj proces, najavivši da će uskoro započeti krug konsultacija s liderima parlamentarnih stranaka o ovoj temi.

– U narednim danima donećemo potrebne odluke kako bismo otklonili prepreke i omogućili dijalog, jer imamo dogovor s našim međunarodnim partnerima. Ako dijalog ne bude uspešan, mi zadržavamo pravo da izričemo recipročne mere protiv Srbije i drugih zemalja, ako se tako nešto smatra neophodnim – rekao je Hoti.

Na pitanje da li će od Srbije tražiti nešto zauzvrat, Hoti je odgovorio da očekuje da Srbija prestane s kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Hoti je ponovio da se nova vlada protivi ideji razmene teritorija, odnosno promene granica, prenosi Kosovo onlajn.

– Naš stav je vrlo jasan. Sa ovom vladom, i samnom kao premijerom, nema dogovora o razmeni teritorija. Želimo da postignemo konačan dogovor sa Srbijom o međusobnom priznanju, ali bez diskusije o teritorijalnom integritetu – naglasio je Hoti.

Dodao je da će insistirati da i SAD i EU budu uključeni u proces dijaloga s Beogradom.

– Verujemo da se sporazum može postići samo uz učešće obe strane. Ali što je još važnije, moramo dobiti garancije i od EU i SAD da će sporazum biti sproveden, jer imamo loše iskustvo. Desetine sporazuma su potpisani u Briselu i mnogi od njih nisu primenjeni – rekao je Hoti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here