EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER
Vučić sa Donaldom Trampom i Avdulahom Hotijem

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je u svom izveštaju Skupštini da se vlada koju vodi u dijalogu sa Srbijom rukovodi određenim principima i ciljevima, piše Koha.
Prema njegovim rečima, vlada koja vodi ovaj dijalog ima platformu „zasnovanu na Ustavu Kosova“.

Hoti je istakao da ova platforma ima za princip teritorijalni integritet o kojem se ne može pregovarati i ustavnu organizaciju, da monetarni sistem Kosova ne može biti pogođen i da sporazum treba da bude samo u skladu sa Ustavom zemlje.

Prema njegovim rečima, cilj ovog dijaloga je potpuno međusobno priznavanje.

Dodao je da bi konačni sporazum trebalo da sadrži obavezu Evropske unije da zaključi proces priznavanja Kosova od pet zemalja koje ga ne priznaju i trebalo bi da se ukine Rezolucija 1244 i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Hoti je rekao da u ovom procesu treba rešavati sva otvorena pitanja.

Dodao je da smo u novim okolnostima „mi protagonisti koji ćemo postići sporazum o uzajamnom priznavanju“.

Iako je odbio da to nazove tehničkim dijalogom, Hoti je rekao da tekući proces zahteva potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Premijer je dodao da su internacionalci potvrdili da je proces dijaloga vremenski ograničen, dok je pohvalio novi međunarodni zamah koordinacije Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za proces dijaloga.

Prema njegovim rečima, to je teško postići „posle povreda izveštaja poslednjih godina“.

Vašingtonski sporazum nazvao je velikom pobedom Kosova. Prema njegovim rečima, ovo otvara put investicijama na Kosovu da ga pretvore u centar regiona.

Povodom briselskog procesa, Hoti je rekao da je na poslednjem sastanku pokrenuo pitanja vezana za finansijske obaveze, dok je za ZSO rekao da “postoji načelni dogovor i presuda Ustavnog suda”.

Hoti dodao je da sporazum potpisan u SAD ne može biti štetan. Rekao je da ovaj sporazum nije savršen, ali nije ni štetan ni opasan za Kosovo.

Prema njegovim rečima, u dijalogu u Briselu Vlada neće odstupiti od principa dijaloga, dodajući da se od nje to i ne traži.

– Naši partneri su eliminisali razmenu teritorija i druge teme koje bošnjače Kosovo. Neću napustiti sto za dijalog. Biću transparentan jer nema drugog načina – rekao je Hoti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here