commoswikipedia.org/Julian Nyča
Preševska dolina

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je uznemirujuće što država Srbija briše Albance u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa iz matičnih knjiga i da su ti postupci diskriminatorski i kršenje ljudskih prava, prenosi Ekonomija onlajn.

– Ovom akcijom Srbija pokušava da ukloni Albance sa njihovih vekovnih prostora. Mnoge porodice su već stradale od ovih akcija, ali ove metode neće uspeti. Ove radnje treba odmah prekinuti. EU i druge zapadne zemlje moraju mnogo snažnije da reaguju protiv ovih postupaka Srbije – rekao je Hoti.

Hoti kaže da prvo Kosovo i Srbija treba da preduzmu sve državne i diplomatske akcije u odbrani osnovnih prava Albanaca, kao i da te akcije moraju da budu koordinirane.

– Albanija može da igra važnu ulogu u diskusijama koje se vode na nivou OEBS-a i Saveta Evrope. Posebno, informacije i podršku treba tražiti od Vašingtona, koji ima neophodnu moć i mehanizam da disciplinuje Srbiju. Drugo, predstavnici Albanaca u Preševskoj dolini na centralnom i lokalnom nivou moraju da budu jedinstveni u svom političkom delovanju prema srpskoj državi, da govore jednim glasom i da budu koordinisani sa Prištinom i Tiranom, kao što je to bilo u prošlosti – rekao je Hoti.

On je u intervjuu za AFEDS, nevladinu organizaciju koja radi na potrebi da se Albanci ujedine i doprinesu razvoju privrede i zaštiti prava na svojim autohtonim teritorijama u Srbiji, rekao da u “preševskoj dolini” treba podržati organizacije civilnog društva koje bi trebalo da budu veoma glasne protiv svake nepravde i diskriminacije Albanaca.

– Ponekad je civilno društvo, budući da nije političko, mnogo moćnije u podizanju svesti o nepravdi prema Albancima. Treće, Kosovo i Albanija moraju da podrže Albance u preševskoj dolini na institucionalan i konkretan način. Podrška treba da bude deo zvaničnog planiranja budžeta u oblasti obrazovanja, zdravstva, privrede, nevladinih organizacija, kulture i drugih oblasti – rekao je Hoti.

On kaže da su tri opštine u kojima žive Albanci najnerazvijenije, da je kvalitet fizičke, zdravstvene i obrazovne infrastrukture znatno lošiji nego u drugim opštinama u Srbiji, a da već duže nedostaju javne investicije koje utiču na kvalitet života.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here