EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Avdulah Hoti

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da bez uzajamnog priznanja sa Beogradom nema potpune ni ekonomske normalizacije, najavljujući sledećih meseci nova priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Na tribini u Prištini posvećenoj procesu dijaloga Hoti je rekao da bez uzajamnog priznavanja sa Srbijom nema potpune ekonomske normalizacije. Rezultat bi trebalo da bude rešenje pitanja nepriznavanja nezavisnosti Kosova od strane pet država EU.

– Stav je postao jasan na početku pariskog samita kada je dijalog započeo. Sporazum mora da bude sveobuhvatan i legalan. Moramo da imamo sporazum koji će jednom zauvek da bude zatvoren, tako da se problemi ne filtriraju budućim generacijama – kazao je Hoti.

Dodao je da na Kosovu “nikada neće da bude Zajednice (srpskih opština) sa izvršnim ovlašćenjima”.

Ponovio je da su SAD i EU u punoj koordinaciji u vezi sa dijalogom.

– Vašingtonski sporazum od 4. septembra ima dva glavna elementa. Trampov interes je da ide brzo napred. Važan deo sporazuma je sporazum o uzajamnom priznavanju između Kosova i Izraela – rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, moratorijum se odnosi samo na postupak prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, ali ne i na proces pripreme.

– Priznanje Izraela nije u suprotnosti sa sporazumom koji smo potpisali i došlo je 20 minuta nakon potpisivanja sporazuma – kazao je Hoti.

Očekuje da pitanja između Beograda i Prištine budu zatvorena za nekoliko meseci.

– U narednim mesecima imaćemo i druga priznavanja. Spremamo se da brzo krenemo kako bi ovaj sporazum uspeo. Poslednje nedelje septembra u Prištini će boraviti delegacija SAD koja će da sprovodi sporazum – preneo je Hoti.

Naveo je da se oko jezera Gazivode diže nepotrebna buka.

– Američki Stejt department sprovešće studiju izvodljivosti. Kosovo je nezavisna država koju su priznale Sjedinjene Države i koje uglavnom rade na jačanju i konsolidaciji države Kosovo. Međunarodni stručnjaci će da izrade studiju izvodljivosti – kazao je Hoti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here