HR: Makedonac kažnjen i proteran zbog uznemiravanja medvedice

0

Oterao medvedicu sa plaže, pa Hrvati oterali njega
 

Incident se dogodio u sredu posle podne u Gortanovoj uvali u Puli, na plaži na kojoj se nalazi edukativni pano o zabrani uznemiravanja strogo zaštićene vrste sredozemne medvedice. Iz veće grupe kupača koji su posmatrali medvedicu dok se odmarala, izdvojio se 56-godišnji makedonski državljanin. On se približio prostoru ograđenom trakama zabrane približavanja, nekoliko puta udario rukom sredozemnu medvedicu po leđima i oterao je s plaže prema moru.

 

Policija je utvrdila da je Makedonac počinio prekšaj iz Zakona o zaštiti prirode, zbog čega mu je sudskom odlukom izrečena kazna od 1.500 kuna (200 evra), koju je odmah platio. Utvrđeno je, međutim, da 56-godišnjak nezakonito boravi na području Hrvatske, pa je uhapšen i proteran iz Hrvatske na pet godina.

 

Istarska policija je u saopštenju objavljenom na svojim internet stranicama upozorila građane i turiste da je sredozemna medvedica strogo zaštićena vrsta koja često posećuje pulske plaže, te da joj se radi zaštite životinje i lične sigurnosti, ne približavaju, da je ne diraju, ne gađaju kamenjem, kao i da ne puštaju blizu svoje kućne ljubimce. Za uznemiravanje sredozemne medvedice predviđene su novčane kazne i do 30.000 kuna (4.000 evra).

 

Sredozemna medvedica je jedan od najugroženijih morskih sisara na svetu. Iako se mislilo da je izumrla u Jadranu, poslednjih godina se pojavljuje na pulskim obalama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here