D. Timarac
Molitva pre svečane večere

Velikim svečanim banketom u Srpskom centru u Bonirigu proslavljeno je okrovljenje hrama Svetoga Luke iz Liverpula. Gostima, koji su se okupili u velikom broju, obratili su se predsednik uprave Goran Kitić i starešina hrama, otac Aleksandar Milutinović. U obraćanju su izrazili veliko zadovoljstvo zbog pomoći svih koji su se na bilo koji način svojim odricanjem ugradili u hram i doprineli njegovom rastu i napredovanju.

Dok su iznosili svoje utiske i reči zahvalnosti, na video-bimu su se smenjivale fotografije i snimci koji su dočarali vreme od kupovine objekta Pentenkostne crkve, u kojoj se i danas služe naše liturgije, kao i sva dešavala u našoj crkvi tokom svih proteklih godina. U tom svojevrsnom vremeplovu viđeno je i osvećivanje kamena temeljca novoga hrama, osvećivanje temelja i zvona, osvećivanja badnjaka, uskršnjih jaja, kao i mnogo snimaka sa brojnih banketa i piknika koje su uprave organizovale proteklih godine, a na kojima su prikupljana sredstva i donacije uz pomoć kojih se za tri godine hram stavio pod krov.
Banket je otvorio Predrag Mrkela pozdravivši goste, a zatim je predao reč predsedniku uprave Goranu Kitiću.

– Zahvaljujem se svima vama koji ste dolaskom pružili dali podršku, ali i svima onima koji nisu bili u mogućnosti da večeras sa nama podele radost pokrivanja hrama, a svojim velikim doprinosima su pomogli da to učinimo. Pozivam vas i dalje da prisustvom na svetim liturgijama i dovođenjem vaše dece ojačamo našu crkvu i zajednicu – rekao je gospodin Kitić.

Sveštenici Aleksandar Milutinović i Branko Vasilić

Potom je otac Aleksanadr Milutinović očitao molitvu i blagoslovio jelo i piće nakon čega je servirana svečana večera.

“Vesti” su zamolile oca Aleksandra za izjavu o srećno okončanoj fazi krovopokrivačkih radova.

Zahvalnost: Predsednik uprave Goran Kitić

– Hvala našim “Vestima” i Beo-radiju što redovno izveštavaju o dešavanjima i napretku u našoj parohiji. Redovno održavamo bankete i piknike na kojima se okupljaju parohijani i svi ljudi dobre volje i iz drugih parohija. Oni uvek daju veliki doprinos, na čemu im od srca zahvaljujemo. Neka im Gospod Bog podari kako ovozemaljski, tako i nebeski blagoslov. Pokrivanje hrama za nas znači veliko olakšanje i veliku radost. Sve će ubuduće ići lakše. Sada nas očekuju unutrašnji radovi, postavljanje elektro i drugih instalacija, kao što su sistem za hlađenje i zagrevanje. Ostali su nam i još neki spoljni radovi – završna malterisanja i fasadiranje, koje moramo da završimo pre skidanja skele – kaže za naš list otac Aleksandar.

Glumci “Pilipende” Sergej Kožul, Boris Mitrović i Teodora Đukić izveli deo predstave “Zadnja stanica”

Otac Branko Vasilić: Dragulj među crkvama

Razgovoru za “Vesti”‘ se odazvao i otac Branko Vasilić, koji je u hramu Sveti Luka u Liverpulu i rukopoložen u sveštenički čin rukom vladike Irineja i koji je nedavno pričaslen hramu sveti Luka.

Program se pratio nasmejanih lica

– Neobično sam srećan što sam večeras ovde, sa ovim divnim ljudima, u ovoj Misionarskoj parohiji sam pre deset godina kad sam došao u Australiju odslužio i prvu liturgiju. Emotivno sam vezan za ovu crkvu i parohijane jer sam 2011. godine u njoj i rukopoložen u čin sveštenika. Kad sam sa porodicom došao u Australiju, bio sam đakon i u vremenu od 2009. do 2012. godine služio sam u mnogim crkvama Australije i Novog Zelanda. Evo sada, Bog zna zašto, a i blagoslovom Njegovog Preosveštenstva vladike Siluana, opet sam na Petom kontinentu i nedavno sam dobio pričaslenje za novi početak u ovoj crkvi. Radujem se toj činjenici, kao i da se u međuvremenu, dok sam poslednjih osam godina bio u Srbiji, službujući u jednoj crkvi u okolini Šapca, ovoliko posla napravilo. Ponosan sam na tu činjenicu, kao i da će ova crkva biti pravi dragulj. Biće to jedna od najlepših, ne samo srpskih, nego uopšte svih crkava – kaže otac Branko Vasilić.

Zaigralo se i kolo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here