Hrana i komunalije pojedu celu platu

0

Samo hleb i mleko: Sve više siromašnih u Srbiji

 

Ovakve i slične vesti danima potresaju osiromašene građane Srbije, a zbog zamrznutih plata i penzija izgleda da dolaze još teža vremena.

Stručnjaci upozoravaju da bi Vlada morala biti obazrivija i da ne bi smela da preteruje sa povećanjem cena jer je standard građana mizeran i manji nego u zemljama u okruženju.

Prosečna plata u Srbiji je oko 329,05 evra, dok prosečna potrošačka korpa košta 378 evra. To znači da prosečnom domaćinstvu u Srbiji nedostaje gotovo 50 evra da kupi osnovne namirnice.

 

Za oko 1,5 miliona penzionera situacija je još gora jer prosečna penzija iznosi nešto oko 215 evra, a ne treba zaboraviti da je oko 300.000 ljudi starijih od 65 godina bez ikakvih primanja.

Budžet prosečnog stanovnika Srbije sveo se isključivo na kupovinu hrane i plaćanje struje, dok su ostale potrebe gurnute u zapećak.

Žalosno zvuči da za zdravstvene potrebe mesečno izdvajamo tek 3,4 odsto kućnog budžeta.

Veće zarade, posle najnovijeg slabljenja dinara, od nas sada imaju čak i Makedonci (330,5 evra) i građani Bosne i Hercegovine (394,5 evra), koji su obično bili na začelju svake liste o životnom standardu zemalja bivše Jugoslavije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here