Hrana koja umanjuje stres

0

Pomorandže
Nemačko istraživanje pokazalo je da vitamin C smanjuje nivo stresa i vraća krvni pritisak u normalu nakon proživljene stresne situacije. Ali, vitamin C pruža i brojne druge blagodati, a između ostalih poznato je i da jača imunološki sistem.

 

Slatki krompir
Ova namirnica koja još nije pronašla mesto na našim jelovnicima ima značajne antistresne karakteristike. Slatki krompir zadovoljava naše potrebe za ugljenim hidratima i slatkišima koje posebno dolaze od izražaja u stresnim situacijama. Osim toga, krcate su betakarotenom i drugim vitaminima, kao i vlaknima koja pomažu telu da učinkovitije procesiraju ugljene hidrate.

 

Sušene marelice
Marelice su bogate magnezijumom koji ne samo da ublažava stres, već i opušta mišiće.

 

Bademi, pistaći i orasi

Bademi su prepuni vitamina B i E koji jačaju imunitet, a pistaći i orasi pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

 

Ćuretina

Ćureće meso sadrži aminokiselinu L-tryptophan koja pomaže u izlučivanju serotonina, hemikalije koja je zaslužna za dobro raspoloženje. L-tryptophan dokazano deluje umirujuće, tvrde naučnici.

 

Španać
Nedostatak magnezijuma može uzrokovati glavobolje i migrene, a ponekad izaziva i osećaj slabosti. Zbog toga se preporučuje što češće, a samo jedna šoljica ovog povrća zadovoljava 40 odsto dnevnih potreba za magnezijumom.

Losos
Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama štiti nas od bolesti srca. Istraživanja su pokazala da one sprečavaju i naglo izlučivanje hormona stresa – kortizola i adrenalina.

 

Avokado
Nezasićene masti i kalijum koji se nalaze u avokadu pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a naučnici se slažu da je jedan od najboljih načina za snižavanje krvnog pritiska upravo unos dovoljnih količina kalijuma u organizam. Kalijumom su takođe bogate banane.

 

Zeleno povrće
Brokula, kelj i drugo zeleno lisnato povrće moćni su izvori vitamina koji naša tela pune energijom u razdobljima stresa.

 

Vesti-online preporučuju: Osim povrća, za smanjenje stresa preporučujemo redovno vežbanje i više manjih porcija hrane tokom dana. Na taj način se održava stabilan nivo šećera u krvi.

 

Naime, kad nam padne nivo šećera, smanjuje se mentalna, fizička i emocionalna energija, a stres se povećava.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here