Hrana koja vas čini umornim

0

Zdrave, ali ne za svako doba dana
 

1. Banane – Namirnice bogate magnezijem, poput banana, mogu te učiniti itekako umornom, jer ovaj mineral zapravo mišićima daje labavost. Zato je banana idealna za pre spavanja.

 

2. Beli hleb – Odabirom belog hleba i belog pirinča, kao ugljinih hidrata s visokim glikemijskim indeksom, umesto onog s celim žitaricama i smeđeg pirinča, ne dobijaš ključne elemente koji ti daju osećaj snage i sitosti.

"Takvi proizvodi nemaju mnogo vlakana pa se brzo razgrađuju, a tako ne dobijate stalni dotok energije, kao što je slučaj sa celim žitaricama", otkriva portal "Dejli Mejkover".

 

3. Crveno meso – Visoki sadržaj masti u crvenom mesu daje osećaj pospanosti. Potrebno je mnogo energije da se svari, pa se dobar deo telesne energije usmerava upravo na to.

 

4. Slatkiši – Velika količina šečera u telu oslobađa insulin, koji pak oslobađa previše aminokiselina triptofana u mozgu, koje ljude čine umornim. Zato treba zaboraiti na slatkiše posle ručka.

 

5. Kafa – Jedna od mnogih istina o kafi glasi: ona daje talas energije i budnosti, koji će trajati otprilike sat, sat i po, ali posle toga će se kofeinska euforija srušiti. Savet? 200 do 300 miligrama kofeina dnevno, u malim dozama tokom određenog vremenskog perioda, na primer do podneva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here