pixabay.com

Letnja hrana igra vitalnu ulogu u pomaganju da prevaziđete toplotni talas. Ali ne daje sva letnja hrana umirujuće dejstvo. Saznajte više o hrani koju treba izbegavati tokom letnje sezone.

Rastuće temperature su loše za ljudsko tijelo, ali nude savršeno mjesto za razmnožavanje mikroba. Ovo uzrokuje da se ljetnja hrana lako pokvari. Takođe, postoji nekoliko onih zbog kojih se brzo osjećate sitima i onih koje su bogate kalorijama i ne pomažu u smanjenju tjelesne temperature, već je podižu. Ove namirnice treba sada da izbjegavate:

1. Meso

Meso je izvor masti i proteina. Ali ono opterećuje telo tokom vrelih letnjih meseci. Meso je teško svarljivo. Dakle, kada se konzumira tokom letnjih meseci, izaziva toplotu tokom procesa varenja, što dovodi do daljeg porasta telesne temperature. Takođe, ulje i začini koji se koriste za kuvanje mesa čine da se tokom leta osećate teško, naduto i nezdravo.

2. Začinjena hrana

Dodavanje začina hrani obogaćuje ukus i aromu, ali nije među najboljom letnjom hranom. Začini poput čilija, belog luka, đumbira, semena senfa, crnog bibera, kima i cimeta su hrana koja zagrava telo. Kada se progutaju, povećavaju telesnu temperaturu. Oni takođe povećavaju brzinu metabolizma i utiču na proces varenja. Preterano začinjena hrana tokom leta takođe može da izazove vrućine i erupcije na koži.

3. Plodovi mora

Morski plodovi imaju tendenciju da se brzo pokvare ako nisu pravilno upakovani i uskladišteni. Letnji meseci daju savršene temperature za razvoj mikroba. Konzumiranje morskih plodova koji nisu sveži može dovesti do trovanja hranom i teških želudačnih tegoba.

4. Pržena hrana

Pržena hrana kao što su meso, pomfrit, riba, itd, sadrži puno ulja. Ove namirnice se teško vare i čine da se osećate usporeno i teško. Štaviše, prekomerno znojenje tokom leta zajedno sa masnom hranom izaziva pojavu akni i bubuljica.

5. Sladoledi na bazi mleka

Iako ovo može biti potpuno iznenađenje, sladoledi na bazi mleka ne spadaju među najbolju letnju hranu. Napravljeni od kondenzovanog mleka, povećavaju telesnu toplotu tokom procesa varenja. Takođe, sladoledi na bazi mleka skloniji su kvarenju. Da biste pobedili letnju vrućinu, jedite domaće sladolede na bazi vode.

6. Čaj i kafa

Topli napici poput čaja i kafe povećavaju toplotu u telu. Takođe, oni su diuretici i tako ostavljaju telo dehidriranim. Kofein prisutan u ovim napicima zagreva telo, što dovodi do učestalosti zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.

Pravi izbor hrane može vam pomoći da se hrabro suočite sa užarenim letnjim suncem. Ne preterujte sa slatkim i slanim užicima. Prekomerni šećer podiže telesnu temperaturu tokom varenja, dok prekomerni unos soli izaziva dehidrataciju usled pojačanog mokrenja. Jedite što više voća i povrća i količinski manje obroke, više puta dnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here