Hrastovu smanjena kazna za ubistvo Srba na Koranskom mostu

0

Hrastov je tri puta na karlovačkom Županijskom sudu bio oslobođen krivice uz obrazloženje da je 13 neprijateljskih zarobljenika rafalima ubio u nužnoj odbrani
 

Nakon što je krajem novembra prošle godine saslušalo žalbe i tok sudskog postupka koji je protiv Hrastova počeo 1992, sudsko veće se povuklo na većanje, a u sredu je objavljeno da mu je za godinu dana smanjena drugostepena presuda.

 

Hrvati su, očito, počeli da oslobađaju svoje državljane-monstrume, koji su ubijali srpske civile i likvidirali ratne zarobljenike, jer je nedavno, za pravoslavni Božić, odlazeći predsednik Hrvatske Stjepan Mesić pomilovao Sinišu Rimca, jednog od ubica 12-godišnje devojčice Aleksandre Zec i njene porodice 1991. godine.

 

Kad je reč o Hrastovu, Vrhovni sud mu je u maju prošle godine preinačio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Karlovcu u kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Sudilo mu se jer je nakon primanja zadatka da sa svojom grupom na Koranskom mostu čuva i sprovede u policiju grupu neprijateljskih vojnika koji su predali svoje oružje, u njih pucao.

 

Od brojnih prostrelnih rana tada je smrtno stradalo 13 vojnika, a ranjena su dvojica.

U obrazloženju trećestepene presude navodi se da je Hrastovu kazna smanjena, između ostalog, i zbog toga što je 70-postotni ratni vojni invalid, više puta odlikovan za učešće u Domovinskom ratu, kao i zbog toga što je u vreme zločina bio smanjeno uračunljiv.

 

Karlovačko tužilaštvo tražilo je višu kaznu, jer smatra da se radilo o likvidaciji ratnih zarobljenika, za šta je propisana kazna od najmanje deset godina. Hrastov je u pritvoru bio šest meseci 1992. godine i ponovno od maja prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here