Hrišćani odbili ultimatum, beže iz Mosula

0

Ili prihvatiš Kuran, ili bežiš iz grada. Treće je samo sablja
 

IDIL je postavio ultimatum hrišćanima da pređu u islam. Ukoliko to ne učine platiće islamski porez "džiziju", a ako ni to ne učine, biće ubijeni ako ostanu u "kalifatu". Ta mera stupa na snagu večeras u ponoć.

 

"Hrišćanske porodice beže automobilima prema Dohuku i Erbilu" gradovima u autonomnoj pokrajini Kurdistan, naveli su AFP-u meštani i dodali da je to prvi put u istoriji Iraka da hrišćani masovno napuštaju Mosul.

 

"Nekim porodicama je uzet nakit kao i novac na kontrolnim punktovima ekstremista", rekao je hrišćanin iz Mosula Abu Rajan i dodao da su se sunitski borci već uselili u neke hrišćanske kuće.

 

U ultimatumu se navodi da hrišćani koji žele da ostanu u kalifatu, koji je jednostrano proglasio IDIL u zonama pod njegovom kontrolom, moraju da se pridržavaju šerijatskog propisa zvanog "dhima". Taj propis nemuslimanima nameće porez nazvan "džizija".

 

"Nudimo im tri opcije: islam i dhimu, a, ako to odbiju, onda im preostaje – sablja", navodi se u saopštenju ekstremista koje se juče čitalo u džamijama.

 

Samoproglašeni "kalif" Abu Bakr el Bagdadi dao je hrišćanima rok do ponoći da odluče, a "posle toga između nas i njih će biti samo sablja", dodaje se u saopštenju.

Pre deset godina u Mosulu je živelo oko 100.000 hrišćana, a pre invazije sunitskih ekstremista, pre mesec dana, bilo ih je svega oko 5.000.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here