HRT emituje sumnjivu seriju o Titu

0

Maršal Josip Broz Tito

Kako je najavljeno, u seriji učestvuju svedoci vremena, istoričari, političari i mnogi ljudi iz političkog, kulturnog i javnog života.

 

U dvanaest epizoda serija će se uz igrane delove i filmske i televizijske zapise baviti životom i radom Josipa Broza Tita, metalca i funkcionera KPJ,a onda i maršala i predsednika Jugoslavije.

Uz poznate hrvatske glumce, Vrdoljak je za muziku angažovao Arsena Dedića.

 

Poštovaoci lika i dela zabrinuti su činjenicom da je seriju o Titu napravio Vrdoljak, poznat kao dobar režiser, ali i kao hrvatski nacionalista koji je po potrebi menjao stavove, pa je nakon gomile filmova režiranih u Titovo vreme, godinama kasnije izjavio da je vest o smrti Tita proslavio otvaranjem šampanjca.

Titova unuka Saša Broz još ranije je iskazala strah da će Vrdoljak tendenciozno i pogrešno interpretirati istorijske činjenice, najavivši da će ako bude trebalo, reagovati njen otac Mišo Broz.

 

 

Vrdoljak nije objektivan

 

Vrdoljakom nije oduševljen ni predsednik saveza društava "Josip Broz Tito" Tomislav Badovinac, ističući da je Vrdoljak dobar i poznat režiser ali da su njegove predrasude o Titu negativne i da on o Titu ne može objektivno napraviti dokumentarni film.

Još za vreme snimanja filma javnost je uzburkala činjenica da je Vrdoljak od HRT dobio milion evra za dokumentarno-igrani film o Josipu Brozu Titu, a da je u konkursu hrvatskog ministarstva kulture od kog je tražio sufinansiranje filma naveo da film košta 1,15 miliona evra.

 

Vrdoljak se tada opravdao tvrdnjom da "svi tako rade", a da za televiziju radi seriju, a za ministarstvo kulture film. Slično je Vrdoljak napravio i sa serijom "Duga mračna noć" od koje je sklepao film koji je, ako se izuzmu proustaške i antisrpske poruke, bio zanatski dobro napravljen.

Skandal je izazvala i činjenica da HTV nije ni pokušala da pregovara o finansiranju serije sa režiserom Lordanom Zafranovićem koji je takođe snimio seriju o Titu, deset epizoda po 45 minuta, za 400.000 evra uz pomoć novinarke Mire Šuvar i velike ekipe saradnika.

Sam Zafranović ističe da priču o Titu kazuju svedoci vremena, odnosno njegovi najbliži saradnici od kojih mnogi prvi put govore o Titu i jednoj epohi koja je trajala 60-tak godina. HTV se, međutim, opredelila za seriju Antuna Vrdoljaka iako je znatno skuplja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here