commoswikipedia.org/Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Emisija Hrvatske radio-televizije “Peti dan” pokazala je da je televizijski javni servis u Hrvatskoj razglasna stanica za blaćenje Srba i Srbije, čije se rukovodstvo etiketira kao “neofašistističko”, a ceo narod proglašava “četnicima”. Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, smatra da pomenuta emisija pokazuje da je HRT jedno od važnih uporišta ustaštva, koje promoviše bez ikakvih kočnica, dok se u isto vreme pravi zamena teza, pa se fašizam kači Srbima iako su oni najviše stradali od sledbenika te ideologije u nacističkoj NDH.

– Dokaz da je HRT uporište ustaštva jeste i emisija, u kojoj su gosti izneli najbesramnije laži o Srbiji i njenom rukovodstvu. Politički analitičar Tihomir Dujmović je u toj emisiji izjavio da se “Srbija neće odreći velikosrpstva i da će ostati nedemokratska narednih 50, pa i100 godina”. On je Vučića nazvao “notornim neofašistom”, koji je dobio dva miliona glasova i poručio da će Srbi “biti četnici i za 50 godina”. Dujmović je ovim potvrdio da je neoustaša i verni sledbenik ratnih zločinaca Ante Pavelića i Franje Tuđmana, koji na providan način pokušava da proturi besramnu zamenu teza – uveren je Linta.

On ističe da je srpski narod bio nosilac antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu i da je imao dva antifašistička pokreta -partizanski i ravnogorski.

– S druge strane, hrvatski narod je 1941. godine masovno podržao nacističku NDH i tek je od 1944. počeo u značajnijem broju da prilazi partizanskom pokretu kad je već bio poznat ishod rata. Na kraju rata, većina Hrvata je i dalje bila u oružanim snagama NDH i formacijama nacističke Nemačke. Brojne činjenice pokazuju da se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću zbog komunističke politike lažnog bratstva i jedinstva. Jasno je da se Hrvatska nikada neće sama odreći ustaštva i NDH i proći kroz proces denacifikacije bez snažnog spoljnog pritiska. Međutim, to nije realno u današnjoj konstelaciji međunarodnih odnosa – konstatuje Linta.

Koljače zovu herojima

U moru oda ustašama i NDH na HRT-u Linta izdvaja najupečatljivije primere, počev od emitovanja zloglasne pesme “Bojna Čavoglave” jednog od glavnih promotera ustaštva Marka Perkovića Tompsona.

– HRT prenosi njegove koncerte i pušta katoličke sveštenike da veličaju NDH. Objavljen je i prilog o komandantu po zlu čuvene Crne legije Juri Francetiću, koga predstavljaju kao heroja i legendarnog borca koji je izbio na Drinu. Ustaški logor za srpsku decu Jastrebarsko proglašava se Domom za ratnu siročad. Promovišu se revizionističke knjige i filmovi, u kojima se Jasenovac predstavlja kao radni logor, a penzionisani oficiri Hrvatske vojske na HRT-u uzvikuju ustaški pozdrav Za dom spremni! – navodi Linta.