Hrvate tužba protiv Srbije koštala 3,7 miliona evra

0

Pravni tim Srbije na suđenju protiv Hrvatske u Hagu
 

Od toga je najviše potrošeno na angažman stranih advokata za zastupanje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i to oko 23,7 miliona kuna (3,1 miliona evra), navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

 

U saopštenju se navodi da je za troškove advokata Dejvida B. Rivkina i advokatskog društva Matriks iz Londona koji su pomagali hrvatskom timu, a koji su specijalizovani za međunarodno pravo – profesori Filip Sends, Džejms Kroford i Kier Starmer – potrošeno 23,7 miliona kuna.

 

Na troškove intelektualnih usluga, u koje spadaju i prevodi, stručnjaci, analize, potrošeno je ukupno 2,6 miliona kuna (oko 343.000 evra), dok je na materijalne troškove, poput smeštaja svedoka i tima, dnevnica, avio-karata, potrošeno 1,7 miliona kuna (225.000 evra).

 

Ovo je prvi put da je hrvatska vlada objavila takvu vrstu troškova za tužbu.

 

Republika Hrvatska je u julu 1999. godine podnela Međunarodnom sudu pravde u Hagu zahtev za pokretanje tužbe zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu održana je u martu ove godne, a presuda se očekuje najranije krajem ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here