Hrvati idu u drugi krug: Josipović u prednosti

0

Beta/Hina
Biće gusto u drugom krugu predsedničkih izbora: Ivo Jospiović i Kolinda Grabar Kitarović
 

Na osnovu oko 25 odsto obrađenih glasova, vodi aktuelni predsednik, socijaldemokrata Ivo Josipović koji u odnosu na rezultate izlaznih anketa ima značajniju prednost pred drugoplasiranom kandidatkinjom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindom Grabar Kitarović.

Tako Josipović ima 42,31 odsto glasova, a Grabar Kitarović 34,23 odsto. Na trećem mestu je kandidat organizacije "Živi zid", koja sprečava nasilne deložacije, Ivan Sinčić s čak 16,95 odsto glasova i on je, po svemu sudeći, najveće iznenađenje izbora. Na poslednjem mestu je kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić s oko pet odsto glasova.

DIP na svojim internet stranicama stalno ažurira podatke o broju glasova, a prve nezvanične rezultate objaviće na konferenciji za novinare u 22 časa.

Prema izlaznoj anketi koju su nacionalne telelvizije objavile po zatvaranju birališta u 19 časova, razlika u broju glasova između Josipović i Grabar Kitarović bila je manje od jedan odsto u korist aktuelnog šefa države – 38,9 odsto naspram 38,1 odsto. Kao mogućnost statističke greške navedeno je odstupanje od četiri odsto.

Favorit šestih po redu predsedničkih izbora od samostalnosti Hrvatske od početka je bio aktuelni šef države Ivo Josipović, a iza njega je bila Kolinda Grabar Kitarović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here