Hrvati na Svetskoj izložbi Teslu predstavljaju kao svog naučnika

Vestionline, Tanjug
7
wikipedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Hrvatska planira da na Svetskoj izložbi Dubai EXPO sledeće godine kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljane, Nikolu Teslu.

Tesla, koji je na Vikipediji na engleskom jeziku predstavljen kao srpsko-američki naučnik, naći će se u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. veka Faust Vrančić, ali i, po nedavnim procenama najbogatiji Hrvat, Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije Rimac automobili.

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand Ante Vrban rekao je za Večernji list da će posetioci, pored ostalog, moći da uživaju u “sobi čula”, gde će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da “osete” Hrvatsku, tako što će gledati projekcije praćene mirisom i zvukom.

– Platforma će proći kroz Modru pećinu, Plitvička jezera, slavonska polja, ali i atmosferu tribina hrvatskih navijača – kaže Vrban i dodaje da je pri prezentaciji Hrvatske stavio naglasak i na prirodne lepote, ali i na kulturu, umetnost, nauku, inovacije i sport.

– Tako će jedan deo paviljona biti posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca… Sa ekrana će “iskakati” poznati sportisti poput Janice i Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Zlatka Dalića, Dražena Petrovića – rekao je Vrban.

Svetska izložba je manifestacija koja okuplja brojne zemlje, a održava se još od sredine 19. veka.

Prva Svetska izložba je održana u Londonu 1851, a posljednjih godina se organizuje svake dve-tri godine, svaki put na drugom kraju sveta.

Očekuje se da će u Dubaiju od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine biti oboren rekord u broju država koje se predstavljaju – čak 192, a procenjuje se da će izložbu posetiti više od 25 miliona ljudi.

7 COMMENTS

  1. Od pomenutih imena preko 90% su Srbi.
    Cime se to Hrvati u stvari ponose?
    Opet prisvajaju tudje naucnike i dostignuca.

  2. e hrvati.al ste zabiti.nikola tesla se je rodil v vojni krajini ki je spadala neposredno pod avstrijo in ne madžarsko.tam so prebivali samo srbi in ne hrvati.tesla je zmeraj govoril da je srb in nikoli da je hrvat.saj je potem v 2 svetovni vojni videl kaj pomeni biti ustaš

  3. Може им се Хрватима. Раде шта хоће са Србима док их воде политичари, Титови пионири. Хрвати их зезају како хоће а те будале од политичара и данас сањају о братству-јединству. Спасавај се ко може!

    • Eto vidite da Krvati ne mrze Srbe.Ovo je dokaz,a oni što su proterani Krvati kažu:samoproterali se.I još nešto:na Šešelja se digla galama naročito ovde u Srbiji da je proterivao Krvate.Ja sam svedok i pouzdano znam da su Krvati u NDH iz Srbije odlazili organizovano,da im je unapred tamo bila obezbedjena imovina,naravno srpska.Oni su tamo išli u pljačku onog što su Srbi stekli.Organizovali su ih njihovi Krvati ovde u Srbiji.Možda je Šešelj nešto malo i radio ali većina Krvata je organizovano otišla na sigurno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here