Hrvati ne prestaju da optužuju Srbe u EP: Traže slobodu za osuđenog zločinca

0

facebook.com
Srbija noćna mora: Ruža Tomašić
 

– Srbija je sebi uzela za pravo da sudi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na tlu Hrvatske, što predstavlja kršenje našeg suvereniteta – optužila je u svom poznatom maniru poslanica Ruža Tomašić, poznata hrvatska desničarka.

Zagrebu je sporno to što je Srbija osudila "hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti, a koje se dogodilo u Hrvatskoj".

Uz ocenu da hrvatska desnica pokušava da prikupi poene na slučaju Marić, predsednik Veritasa Savo Štrbac podseća da Evropski parlament ne može naređivati Srbiji i tvrdi da je Marićeva sudbina u rukama Zagreba, a ne Beograda.

– Srbija prema odredbama Ženevske konvencije ima pravo i da uhapsi i da sudi ako se optuženi zločinac zatekne na njenoj teritoriji. Ruža Tomašić to dobro zna – kaže Štrbac.
Marić je u Srbiji 2011. osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina jer je u Grubišinom Polju u septembru 1991. ubio Petra Slijepčevića.

– To nije jedini njegov zločin. Protiv Marića se vodi još jedna istraga za druge ratne zločine i ona ne može da bude završena pošto hrvatska država odbija da sasluša svedoke. Hrvatska se poziva na svoj zakon da su ništavne odluke i zahtevi, čak i kad su u pitanju ratni zločini, bivše SFRJ, SRJ, SCG i Srbije, ukoliko su u suprotnosti sa hrvatskim propisima. Donedavni predsednik Hrvatske Ivo Josipović i vlada Zorana Milanovića tražili su ocenu ustavnosti tog zakona koji je donela ranija HDZ vlada, ali se Ustavni sud Hrvatske već tri godine ne oglašava. Rečju, oko Marićevog slučaja lome se mnogo ozbiljnija pitanja. Da je Hrvatska, po drugoj optužnici, saslušala svedoke, umesto što ignoriše molbu Srbije, ceo slučaj mogao je odavno dobiti sudski epilog, a Veljko Marić, shodno sporazumu Beograda i Zagreba, već biti prebačen u Hrvatsku na izdržavanje kazne – pojašnjava za "Vesti" Štrbac.

U zatvoru u Sremskoj Mitrovici

Veljko Marić uhapšen je 2010. u Gradini, na granici Srbije i Bugarske. U hrvatskom registru je navedeno da je u njihovom Domovinskom ratu učestvovao od avgusta 1991. do kraja oktobra 1995. U Sremskoj Mitrovici izdržava kaznu od 12 godina zatvora i čeka okončanje istrage o drugim ratnim zločinima za koje se tereti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here