commons.wikimedia
Pripadnici Oružanih snaga BiH

Zamenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić rekao je danas da je u Oružanim snagama BiH u toku prijem 600 vojnika i da je, u proseku, više od 10 Srba prijavljeno za jednu poziciju, dok su Hrvati ispod jedan odsto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih.

– Kada se radi o srpskim mestima, prijavilo se, u proseku, više od 10 za jednu poziciju, kod Bošnjaka je nešto više od pet u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan odsto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih – rekao je Okolić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim rečima, to potvrđuje ranije podatke da, od kada je Hrvatska ušla u EU, sve više vojnika hrvatske nacionalnosti odustaje od vojne službe.

– Videćemo da li će sada, možda samo za njih, biti ponovo raspisan konkurs jer neće moći da ispune predviđenu kvotu. Ako i na tom konkursu bude isto, moramo se suočiti sa činjenicom da ih nema dovoljno zainteresovanih za Oružane snage BiH – rekao je Okolić.

Kako je rekao, ta mesta će najverovatnije ostati upražnjena, jer je aktima propisano da se pozicije popunjavaju na osnovu popisa iz 1991. godine, što ne bi bilo dobro narušavati.

3 COMMENTS

  1. I treba da se prijavljuju Srbi. Postoje tri puk-a. Jedan od njih je puk Republike Srpske, dva su u Federaciji.
    Što znači, vojska ima jedinstvenu komandu, ali je ipak teritorijalno podeljena i većina su Srbi na teritoriji RS.

  2. Knight: pa kako bre opet ” i na praznu udicu” ??? Mi Srbi nismo glupi. Jeste da smo bili turski vazali, jeste da smo se vekovima borili u tudjim uniformama, ali po tebi se mi opet upecali? Procitaj Miroslava pa ce ti biti jasnije kako i zasto.
    Si ti bre pitao mamu sta znaci SFRJ. Ajde sreco pitaj ponovo. Mozda nesto i naucis.
    Slab si mi ti Srbin viteže kad se krijes iza engleske reci!:)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here