wikipedia.org
Nikola Tesla

Fudbalski savez Srbije je u ponedeljak predstavio dres inspirisan Nikolom Teslom, srpskim naučnikom i jednim od najvećih koje je svet ikada video.

Dres u beloj boji ima motive na rukavima koji kombinuju dizajn četiri ocila i oštre linije električne struje, koja je bila jedna od njegovih “zaštitnih znakova”.

Upravo je otkrićem naizmenične struje Tesla između ostalih izuma i patenata pokrenuo čitav svet napred, pa je dres Srbije kreiran za gostovanja mali omaž velikom umu.

Pojedini hrvatski mediji su tome pridali pažnju podsećanjem da je Tesla “rođen 10. jula 1856. u Smiljanu kraj Gospića. Bio je hrvatski i američki elektroinženjer i izumitelj i poreklom Srbin iz Hrvatske”.

Uz to, podsetili su i da je Tesla imao više od 700 patenata, ali i da u njegovom rodnom Smiljanu postoji memorijalni centar koji nosi njegovo ime, dok je u Zagrebu Tehnički muzej nazvan – Nikola Tesla.

 

7 COMMENTS

  1. Nije Nikola nit Srpski nit Hrvatski. Mogu ga i jedni i drugi prisvajati koliko hoće. Osobno mislim da se grozio i jednih i drugih.

  2. Bolest…čista kao suza….za ovo netreba ni klinika…ni kliničari…
    Ali lek postoji…izaći sa krstom i 4s na Dolomite…kao odvajkada…i sve kancerogeno odstraniti radikalno,da nebude recidiva kasnije….
    Od mene toliko….

  3. Hrvatske medije su ne slucajno zaboravile da spomenu da u tom Smiljanu gde je Tesla rodjen danas Srba nema posto je mali broj Srba u tom mestu preziveo ustaski teror tokom drugog svetskog rata da bi Srbi kompletno bili proterani tokom Oluje 1995. Pritom, zaboravili su takodje da spomenu da su te iste ustase pobile preko 100 Srba sa prezimenom Tesla.

  4. Мало је знаменитих Срба, као што је био Никола Тесла, који имају тако дубоке српске православне корене. Деда му је био свештеник, отац свештеник, један ујак владика, други свештеник, две сестре су му биле удате за свештенике, један сестрић монах… Као и већина православних Срба Краишника он је био задојен косовским предањем. Те чињенице биле су 1941, и 1991, добро познате хрватима који су се, баш због Тесле, окомили на Смиљан и Госпић, где су Срби искорењени. Да су 1941, што је било могуће јер је Никола Тесла тада био жив, хрвати у родном Смиљану ухватили светски славног проналазача, сместа би га убили, као што су током другог светског рата убили 4337 Срба из тадашњих личких срезова Госпића и Перушића, или као што су побили 559 смиљанских Срба од којих је неке крштаво и смиљански прота Милутин Тесла. Да је био жив убили би га и 1991 године.

  5. Ko da je bitno ko je Srbin ko je Hrvat.
    Mi smo svi isti narod i nebi niko smeo da nas svadja. Po istoriju preci i roditelji o Nikoli Tesli je poreklo iz Srbije a Nikola Tesla je samo rodjen u Hrvacku. Nebi trebalo o tome da se raspravlja,svi smo mi isti na neki nacin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here