comons.wikimedia/Suradnik13
Hrvatski vojnici

Odluka DORH (Državnog tužilaštva Hrvatske) da nekadašnji hrvatski specijalac Mihajlo Hrastov mora da vrati državi oko milion i po evra, što je iznos koji je Hrvatska dužna da isplati porodicama 13 ubijenih i dvojice ranjenih ratnih zarobljenika sa Koranskog mosta, izazvao je lavinu negativnih reakcija među hrvatskim braniteljima i delom političara, koji su pokazali kakav je njihov odnos prema ratnim zločinima.

Mihajlo Hrastov, bivši policijski specijalac, pravosnažno je 2016. osuđen na četiri godine zatvora zbog ubistva 13 i ranjavanje dvojice razoružanih rezervista JNA 21. septembra 1991. na mostu Korani u Karlovcu. Iz zatvora je izašao već krajem te godine, jer je 14 meseci ranije pušten na uslovnu slobodu.

Prošle nedelje obratio se medijima apelom za pomoć, jer mu je na naplatu stigla prva tranša odštete koju mora da plati državi. Reč je o sumi od 360.000 evra od ukupno milion i po, koliko Hrvatska mora da plati porodicama ubijenih pripadnika JNA.

U osudi ovakvog postupka državnog tužilaštva najdalje je otišao nekadašnji policijski general, a sada poslanik, Željko Sačić, koji je u Hrvatskom saboru izjavio kako je “šokiran i uznemiren” takvom odlukom DORH, poručujući da se oštro protivi “relativizaciji i izjednačavanju žrtve i agresora”.

– Hrastov je odrobijao dve i po godine zatvora, procesi protiv njega traju 25 godina, a na kraju njega i njegovu porodicu žele finansijski da unište u korist velikosrpskog agresora – rekao je Sačić.

Direktor DIC Veritas Savo Štrbac kaže da je ključni problem što se u Hrvatskoj i 26 godina od kraja rata “meša” ko je zločinac, a ko žrtva.

– Hrvatsko pravosuđe je punih 25 godina pokušavalo da izigra pravdu, a onda je pod pritiskom međunarodne javnosti 2016. osudilo Hrastova na kaznu manju od one minimalne za ratne zločine. Čak ni to nije bilo dovoljno, već je iste godine kada je zatvoren i pušten na prevremenu slobodu tako što mu je kazna smanjena za dodatnih 14 meseci. Na kraju, u ovoj “tugaljivoj priči” o čoveku koji nema da plati milionski iznos koji država od njega traži apsolutno se zaboravlja ko je u ovoj priči žrtva, a ko zločinac. Hrastov je pravosnažno osuđen zato što je hladnokrvno ubistvo 13 ratnih zarobljenika i o tome su svi znali u državi, ali umesto da ga još tada uhapse Tuđman ga je odlikovao, a on je napredovao u službi. Sada se od takvog heroja pravi žrtva po istom modelu po kome su to postali Mirko Norac, Tomislav Merčep, Ante Gotovina i mnogi drugi – naglašava Štrbac.

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, kaže da je na Koranskom mostu 1991. počinjen stravičan zločin, a da je u slučaju Mihajla Hrastova hrvatsko pravosuđe dokazalo svoju pristrasnost.

– Kada nekog osudite na četiri godine, pa čak i tu kaznu smanjite, a on je ubio 13 razoružanih rezervista i dvojicu ranio, onda je to pre nagrada nego kazna – ističe Budimir i dodaje da je uključivanje hrvatskih branitelja koji će mu pomoći da isplati traženi iznos farsa.

– Na kraju će još ispasti da je Hrastov jedina žrtva čitavog tog slučaja, pa me ne bi iznenadilo da Hrvatska pod pritiskom javnosti njemu isplati odšteta za vreme koje je proveo u zatvoru, a zatim i za ovaj “postraumatski stres” – ironično zaključuje Budimir.

“Državni uposlenik”

Savo Štrbac objašnjava da nije praksa samo u Hrvatskoj da u slučajevima kada država preuzme isplatu odštete zbog krivice svojih “uposlenika” kasnije pokušava da od njih povrati taj novac.

– Hrastov je bio “državni uposlenik”, on je bio pripadnik hrvatske specijalne policije zbog čega je i Hrvatska bila prinuđena da u njegovo ime isplati odštetu porodicama ubijenih. Sada jednostavno žele taj novac poreskih obveznika nazad i to je uobičajena praksa u svetu. Doduše, zaboravlja se da je porodicama trebalo pune 22 godine da ostvare to pravo – ističe Štrbac.

Zaštitio saučesnike

Mihajlo Hrastov tvrdi da je “braniteljska populacija” spremna da mu pomogne.

– Dečki mi se javljaju, puno njih iz svih braniteljskih udruženja. Bio sam i na nekim sastancima, pregovaramo, moglo bi se nešto napraviti, ali pričekaću dan-dva i znaću više. Sada samo mogu reći da ima pozitivnog odjeka – rekao je Hrastov.

Savo Štrbac kaže da je takva reakcija očekivana.

– On je za većinu branitelja heroj, i to ne samo zbog onog što je učinio na Koranskom mostu, već i što je kasnije svu krivicu preuzeo na sebe. Podsetiću da je u sudskom postupku nepobitno utvrđeno da je ubistvo izvršeno iz najmanje dve vrste oružja, ali je on jedini koji je odgovarao za ovaj zločin – objašnjava Štrbac.