Tanjug

Ministarstvo odbrane Hrvatske poručilo je, povodom nedavnih informacija u javnosti da Sjedinjene Države moraju da „aminuju“ hrvatsku nabavku francuskih lovaca „rafal“, da Amerikanci u taj posao nemaju šta da se mešaju.

– Francuska je izvorni proizvođač aviona ‘rafal’ i njegove celokupne opreme koja je NATO kompatibilna. Samim tim, ne postoji dobijanje dozvole za prenos vlasništva Republici Hrvatskoj od neke druge države, pa tako ni od SAD – navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva koje je preneo „T portal“.

U saopštenju se dalje navodi da, kao što je Ministarstvo odbrane i dosad nabavljalo opremu za neke druge borbene sisteme koji se koriste u Hrvatskoj vojsci, tako i za „rafale“, radi se o zasebnoj nabavci opreme koja uključuje američke komponente u odgovornosti Ministarstva odbrane kao krajnjeg korisnika.

– Po svemu navedenom, već se razgovaralo sa predstavnicima Ambasade SAD u Hrvatskoj. Pregovori Hrvatske i Francuske o ugovoru za kupovinu 12 aviona ‘rafal’ u završnoj su fazi i ugovor će biti potpisan na vreme, pre kraja godine – istaklo je hrvatsko ministarstvo.

5 COMMENTS

  1. Једном битанга увек битанга! Амери су им били добру док су бомбардовали Србе по целом Балкану.

      • Oni nisu bili ucesnici u sukobu s kojim pravom oni mogu da bombarduju koga hoce.A za Vas pitanje s kojim pravom ste isterali 200.000 svojih gradjana srpske nacionalnosti. Ucesce Srba u stanovnistvu Hrvatske je bilo okolo 10% i vi Hrvati se hvlite tim ratom neravnopravnim gde je 90% Hrvata napalo 10% Srba to je bilo 9 na jednog I jos Nato avijacija. Bas ste bili hrabri.

      • Знамо ми зашто су нас бомбардовали. То је планирао Тито са Усташама пред крај Дрогог Светског рата. Разбуцао је Србе по 5 новонасталих република а Србију је преполивио са две аутономне покрајине. Требало му је 45 година да уз помоћ хрватских комуниста (читај Усташа) навуче мржњу целог, цивилизованог, света који је само чекао прилику да уништи “социјалистичку” југославију. Кад је дошло време хрватски, шиптарски… комунисти су преко ноћи престали са певањем Интернационале по целом свету. А једина шанса Србима да остану у истој земљи је била одбрана те Југославије, наравно Титове, омрзнуте, социјалистичке и зато су Срби бомбардовани.
        Ово ни данас није јасно многим Србима који још увек прижељкују братство-јединство са покварењацима, као што су Хрвати.

  2. Neka oni ističu šta žele, ali čim ih Amerika stisne, predeknuli su.
    Eto demokracije za koju je se Tuđman hvatao ko budala za onu stvar….
    Ne smiju ni da kupe šta im je po volji.
    Ostade samo da im je post od volje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here