Hrvati pratili Kepa?

0

Kapetan Dragan

Putem tog lobija i njegovih aktivista, ovdašnji Srbi poklonili su više stotina hiljada dolara za Kapetanovu odbranu.

 

Većina naših sagovornika želi da ostane anonimna, ali ne krije i ogorčenje zbog toga što je on, ovim potezom, ipak okrenuo leđa organizaciji čije je dobrovoljno članstvo, uključujući i predstavnike crkveno-školskih opština, tokom poslednje četiri godine učinilo izuzetno veliki napor da mobiliše ljude da mu se pomogne.

Kao što je poznato, Vasiljković sve do sredine prošle godine, kada su mu odobrena sredstva iz državnog fonda za pravnu pomoć, nije imao ni dolara za svoju odbranu.

 

Sav novac prikupila je srpska zajednica Australije. Uz to, jedan veći broj volontera, uključujući i advokate, radio je besplatno u njegovu korist.

 

Razlaz sa Srbima?

U sidnejskom Liverpulu saznali smo ove nedelje da se Vasiljković razišao pre nekog vremena i sa jednim od Srba, koji mu je bio najodaniji i najredovniji posetilac u zatvoru, pažljivo brinući o njegovim ličnim potrebama, čuvajući, takođe, njegove lične stvari koje je ostavio u trenutku hapšenja. Radilo se o pozajmici jedne srpske organizacije u iznosu od 12.000 dolara, utrošenih za izradu i ceremoniju dodele "Medalja pravednika", koje je Vasiljković pojedincima iz cele Australije namenio i uručivao po izlasku iz zatvora. Kada je, naime, nakon toga, potrebni novac sakupljen, taj njegov prijatelj podsetio ga je da treba da se vrati dug. Vasiljković je, kako se tvrdi, odbio i kazao da je "novac njegov, a ne zajednice od koje on u zatvoru nije imao ni za cigarete". – To nije fer posle svega što je ovde učinjeno – bio je komentar o tom događaju, za koji smo čuli nakon što se desio.

Sada je u pitanju i dobra namera od prošle nedelje, kada su, na zatvorenom sastanku lobija "Srbi za pravdu i demokratiju", izneseni predlozi da ova grupa, sa svoje strane, napiše predstavku ministru unutrašnjih poslova Brendanu O’Konoru.

– Dok Dragana nema, a bez njegovog pristanka se ništa ne može ni pisati, to može biti samo lepa namera, i ništa više – rekao nam je u utorak jedan učesnik ovog sastanka.

Po svemu sudeći, Dragan Vasiljković je, inače, praćen, i to ne samo od Federalne policije. Policajci su se poslednjih dana usmerili na luke, naročito u Kofs Harboru. Ima informacija i da su obilazili luku Vulumulu u Sidneju.

Međutim, postoje tvrdnje i da je praćen i znatno ranije, odmah po puštanju iz zatvora i da su pravljeni snimci na mestima gde je boravio.

 

Izvori "Vesti" ne veruju da se radilo o policajcima, već to pripisuju pojedincima iz ovdašnje hrvatske zajednice koji su na dobrovoljnoj bazi, nije poznato da li iz znatiželje ili patriotizma, pratili njegovo kretanje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here