“Hrvati preko Šešelja sakupljaju političke poene“

0

Baš kao i devedesetih, Hrvatima smeta sve srpsko: Savo Štrbac
 

On je podsetio da su predsednički izbori u Hrvatskoj u januaru, te da u tom kontekstu treba gledati pismo predsednika Hrvatske Ive Josipovića predsedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu u kome kritikuje Tribunal što je pustio Šešelja na prevremenu slobodu, kao i izjavu "saučešća" premijera Vesne Pusić koju je uputila Srbiji tim povodom.

 

"Ironično je da oni tako reaguju na povratak `neosuđenom` Šešelju koga, osim grupe simpatizera i prijatelja, na beogradskom Aerodromu nije dočekao niko. U isto vreme, setimo se samo kako su crkveni velikodostojnici i brojni zvaničnici u Hrvatskoj pre dve godine dočekali generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, čija je oslobađajuća presuda bila predmet spora u samom sudu", rekao je Štrbac.

 

On je podsetio i na euforiju u Hrvatskoj zbog povratka u Hagu osuđenog Darija Kordića, koja je tada prošla bez ikakve reakcije u srpskoj javnosti.

 

Pročitajte još:

Izazvao bes kod Hrvata: Vojislav Šešelj

* Šešelj Hrvatima trn u oku: Josipović pisao predsedniku Tribunala

* Pusićeva opet histeriše zbog Šešelja

* Hrvatima žao što Šešelj nije osuđen

 

Štrbac je ukazao na koincidenciju da se Šešelj kao politički aktivan vratio u vreme kada su nacionalizam i ustaštvo ponovo osnaženi na sceni Hrvatske.

 

"Nakon prijema u EU u Hrvatskoj su se vratile devedesete godine prošlog veka. Imamo Vukovar i napade na ćirilicu, referendum oko dvojezičnosti – atak na sve srpsko. Njima se sada, kao i devedesetih, kao bumerang vraća i Šešelj. Zato Ivo Josipović, taj `mirni` profesor prava, piše pismo Teodoru Meronu", kaže Štrbac.

On je naglasio da danas, na godišnjicu ulaska JNA u Vukovar, nijednom Srbinu u Hrvatskoj, a posebno u tom gradu, nije lako.

 

"Oni se danas, baš kao i prilikom proslava velikih `pobeda` Hrvatske, `Oluje` i `Bljeska`, sklanjaju u svoje kuće i iz njih ne izlaze ili odlaze kod prijatelja i rođaka u Srbiju da bi bili bezbedni", kaže Štrbac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here