Hrvati se i dalje bore s poplavama

0

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić izjavio je da se sadašnji vodostaji Kupe i Korane ne pamte u poslednjih 500 godina.

 

Opšta opasnost i dalje je na snazi (Foto: Ilustracija)
 

Opšta opasnost i dalje je na snazi, jer je sve od Logorišta do Mostanja pod vodom.

 

Vrh vodenog talasa Korane prošao je sinoć kroz Karlovac gde je i dalje na snazi opšta opasnost. Iz pojednih naselja uz Koranu naređena je evakuacija stanovništva, koje je uglavnom odbilo da napusti kuće.

 

Deo seoskih naselja nizvodno od grada i uz Koranu poplavljena su, a na terenu su vojnici, vatrogasci i građani.

 

Sve raspoložive snage angažovane su i na području Siska gde se narednih dana očekuje da se susretnu vodeni talas Kupe iz Karlovca i Save iz Zagreba. Ugrožena su mesta na tom području, a problem stvaraju i zaobalne vode.

 

Karlovac se evakuiše zbog poplavnog talasa

 

Najteže je u Letovaniću, gde je celu noć trajala izgradnja zečjih nasipa. U pomoć je stiglo i oko 450 pripadnika vojske. Zbog nadolazećeg talasa pojačana je kontrola na pruzi Zagreb-Sisak-Novska.

 

Veliki problemi su i na području Kutine, a Ilova, pritoka Lonje, probila je nasip i poplavila mesto Ilova. Raste vodostaj Une, pa je vanredno stanje na snazi i u Hrvatskoj Kostajnici.

 

Nevreme u Dubrovniku, Stradun pod vodom

 

Poplave su pogodile i sever Hrvatske, a zbog velikih količina padavina i poplava za područje najveće međimurske opštine Nedelišće proglašena je opšta opasnost.

 

Zbog nabujale Save u zagrebačkom naselju Kajzerica došlo je do podizanja podzemnih i zaobalnih voda, pa su na pojedinim mestima poplavljeni podrumi, garaže i ceste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here