EPA/Antonio Bat
Zagreb

Vlada Republike Hrvatske ograničila je prelazak granica te zemlje. 

– Doneta je nova odluka kojom se zabranjuje prelaz na graničnim prelazima, važi se na evropske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne moraju da imaju PCR test niti neki drugi uslov za ulaz u Hrvatsku. Svima ostalima potreban je negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili da se testiraju pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekaju rezultat testa – rekao je ministar Davor Božinović.

– U ovom trenutku jedina zelena regija u EU je Fasta u Finskoj – rekao je Božinović, prenosi Index.

Kako je rekao, po pitanju trećih zemalja, putnici iz njih ne mogu preći granice Hrvatske.

– Osim nekoliko izuzetaka, a jedna od njih je posedovanje negativnog PCR testa. Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativan PCR test – dodao je on.

Ulaz bez negativnog PCR testa za građane iz EU država je dopušten za, na primer, pomorce i radnike u sektoru saobraćaja, one koji se bave prevozom, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih razloga, putnike u tranzitu uz obavezu da napuste državu u roku od 12 sati, kao i pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju ne moraju da imaju negativan PCR test, uz uslov da ne borave unutar ili izvan Hrvatske duže od 12 sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here