Hrvati Srbima otimaju i grobna mesta

0

Slične mere najavljuju se i u drugim mestima bivše Krajine i Hrvatske.
 

 

 

Pravni savetnik Srpskog demokratskog foruma Šime Bjelanović za "Vesti" kaže da je Zakonom o grobljima regulisana izgradnja, korišćenje grobnog mesta i upravljanje grobljima, te da su groblja komunalni objekti u vlasništvu lokalne samouprave.
 

– Prema Zakonu o komunalnom gazdinstvu korisnici podležu plaćanju propisanih naknada u cilju održavanja groblja. Grobljem upravlja preduzeće prema posebnim propisima, a o uređenju i održavanju grobnih mesta dužne su da brinu porodice sahranjenih. Znači, uprava groblja daje grobno mesto na korišćenje na neodređeno vreme, uz naknadu i za korišćenje grobnog mesta plaća se godišnja grobna naknada – objašnjava Bjelanović.
 

Javite se opštinama!

Šime Bjelanović savetuje sve prognane Srbe, ma gde da žive, da stupe u kontakt sa lokalnim vlastima u mestima iz kojih su prognani, a imaju sahranjene svoje najmilije, i raspitaju šta treba da rade i kako da izmire obaveze prema državi odnosno da plate naknadu za grobna mesta.

On dodaje da je jedno godišnja naknada za grobno mesto koje je dobijeno na korišćenje, a drugo je plaćanje komunalnih naknada za održavanje groblja kao što su uklanjanje otpada i slično.
 

– Prema zakonu, grobno mesto za koje naknada nije plaćena deset godina, smatra se napuštenim i može se ponovo dodeliti na korišćenje. Odnosi se to na grobno mesto koje je dobijeno na korišćenje i to je većinom u grobljima gradskog područja, ne i na seoskim koja su meštani formirali i izgradili – gde preostaju obaveze u odnosu na plaćanje naknade za održavanje – kaže Bjelanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here