Hrvati traže mito za gradnju hotela

0

Uložio pet i po miliona evra u projekat koji ne može da završi
 

Kako List tvrdi u razgovoru za bečki ekonomski list "Virtšaftsblat", od Ivana Jakovčića nekadašnjeg župana Istre, a danas poslanika u Evropskom parlamentu, dobio je, kako tvrdi, ponudi za podmićivanje. Ovaj biznismen tvrdi da se novembra 2009. godine u restoranu Koton klab u Poreču sastao sa Jakovčićem i regionalnim direktorom za turizam Brankom Ćurićem, kojima je preneo svoje probleme.

Naime, njegov projekat izgradnje hotela kod Motovuna bio je blokiran jer se tu nalazila farma pilića Puris u stečaju, koja je pripadala Hipo-Alpe-Adria banci.

– Za 500.000 evra prebačenih Ćurićevoj firmi, problem bi bio rešen – ponudio je tada Jakovčić, tvrdi List, dodajući da je tu nepristojnu ponudu odbio.

 

Već uložio pet i po miliona evra

List od 2002. godine u Motovunu namerava da sagradi Polo-hotel, vredan oko 75 miliona evra. Do sada je uložio pet i po miliona evra, dva miliona sopstvenog kapitala, a kod Hipo banke je 2007. godine uzeo kredit od tri i po miliona evra radi kupovine zemljišta.

Ovaj razgovor List je sada objavio i u Hrvatskoj, što je izazvalo uzbunu, ali je Jakovčić u prvom momentu odbio da je komentariše, navodeći da je to "izjava idiota". Međutim, pritisak poslanika Istarske regionalne partije u Evropskom parlamentu, da se ove optužbe razreše, neprestano je rastao.

Jakovčić je održao konferenciju za novinare u petak, kako prenosi bečki dnevnik, gde je sve optužbe odbacio i nazvao Lista "sumnjivim preduzetnikom", koji je odgovoran za "najveću prevaru koja se poslednjih godina dogodila u Istri".

U međuvremenu je ovaj slučaj preuzelo hrvatsko Državno tužilaštvo, a sve su glasniji i zahtevi za ukidanje imuniteta Jakovčića.

Zemljište na kom je List nameravao da izgradi hotel bilo je u vlasništvu Purisa, koje je pravilo probleme novom vlasniku i to, kako tvrdi List, uz podršku Jakovčića. Sa druge strane Jakovčić tvrdi da austrijski biznismen nije legalno kupio zemljište, što List odbacuje. Inače, ovaj austrijski biznismen je 2011. godine pred privrednim sudom u Rijeci podneo tužbu za odštetu protiv Hipo banke u vrednosti od 800.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here