Hrvati u BiH: Silajdžić je dželat, a Ganić zločinac

0

Haris Silajdžić

 

"Šef države BiH od pre nekoliko dana je dželat Haris Silajdžić i to je razlog zbog kojeg mi ne uvažavamu tu funkciju", rekao je za "Politiku" predsednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika, sugerišući da je Silajdžić, zajedno sa Alijom Izetbegovićem, formirao i držao pod kontrolom sve logore, a bilo ih je više od 300, u kojima su bili zatočeni Hrvati.

 

Predsednik udruženja hrvatskih logoraša priseća se kako je šef logora u kojem je on bio zatvoren stalno ponavljao: "Bez Alije i Harisa niko vas ne može odavde izbaviti".

 

Hrvatski logoraši istovremeno smatraju da direktnu odgovornost za zločine počinjene nad hrvatskim narodom u dolini Neretve i srednjoj Bosni snosi, pre svih, Ejup Ganić, član ratnog Predsedništva BiH koji je 1. marta uhapšen u Londonu na zahtev Srbije.

 

"Ganić bi morao da objasni tužilaštvu, svejedno da li u Srbiji, BiH, ili drugde, kakva je bila njegova uloga u akciji koju su muslimanske snage 1994. godine izvele u srednjoj Bosni, kao i one izvršene 1993. godine u dolini Neretve", rekao je Zelenika.

 

On je napomenuo da je general Armije BiH Sefer Halilović, koji je bio osumnjičen za akciju "Neretva 1993", u kojoj je u selu Grabovica ubijeno 33 hrvatska civila, izjavio pred sudom u Hagu da je "zločin u Grabovici planirao tadašnji državni vrh".

Ganić je ovaj pokolj, dodaje on, okvalifikovao kao "incident", upoređujući ga sa "sudarom dva automobila".

 

"To je i sramno i nehumano od čoveka koji je bio `vrh` tadašnjeg državnog vrha koji je, prema Halilovićevim rečima, osmislio, organizovao i sproveo akciju `Neretva 1993`", naglasio je Zelenika, koji reakcije Bošnjaka na Ganićevo hapšenje doživljava kao "najveći pritisak na pravosudne institucije".

 

Manipuliše se, dodaje on, i studentima koji na ulicama uzvikuju "Vratite nam profesora", a koji ne znaju da se "njihov profesor u ratu nije bavio svojom profesijom, nego je osmišljao najmonstruoznije zločine koje je počinila Armija BiH nad Hrvatima i Srbima".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here