EPA/Johanna Geron
Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da su Hrvati u BiH konstitutivan i istorijski autohtoni narod koji je ovog trenutka u najlošijem položaju.

– Politički predstavnici Hrvata su u zadnjih nekoliko meseci pokazali izuzetnu kooperativnost i prvi ponudili konkretna rešenja te bili spremni na kompromise. Ali na kraju ipak znaju koja je njihova crvena linija koju nikada neće preći. Šta bi oni više trebalo da učine da bi se postigao dogovor – rekao je Grlić Radman za “Novi list”.

Komentarišići izjave Dragana Čovića, predsednika HDZ, date u Narodnoj skupštini RS, Grlić Radman smatra da su malo izvučene iz konteksta njegovog govora.

– Čoviću je u interesu da razgovara sa svima onima koji participiraju u vlasti i koji su deo političkog ustrojstva BiH. I to bi trebalo sagledavati sveobuhvatno. Njegov govor treba sagledavati u činjenici jednog političkog konteksta, ali i razočaranja i nezadovoljstva rezultatima pregovora u Neumu. A onda i investiranja u budućnost i traženja što više partnera s kojim će se ostvariti legitimni politički interesi Hrvata u BiH – izjavio je Grlić Radman.

Kako kaže,  nije bitno koliko kojeg naroda ima u BiH.

– Hrvati moraju biti ravnopravno zastupljeni i legitimno politički predstavljeni, a to se može jedino ostvariti promenom izbornog zakona. To što žele Hrvati nije traženje nekog specijalnog statusa. Uz to, izborni zakon je bio više puta menjan na njihovu štetu. Pa već treći put predstavnika Hrvata u Predsedništvu BiH biraju pripadnici drugog naroda – ističe šef hrvatske diplomatije i dodaje da smatraju kako bi bošnjački narod morao, ipak, da pokaže više razumevanja za hrvatske zahteve ako žele zajednički život u BiH.

Dodao je da će Hrvatska nastaviti aktivno delovati i podržavati dalje pregovore političkih aktera u BiH za postizanje dogovora o izmenama izbornog zakona BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here