Smrt patrijarha Irineja duboko je pogodila sve vernike u Srbiji, a o tome su izvestili i svi svetski mediji, kao i mediji u regionu. 

Tako se u Hrvatskoj već bave brojnim analizama koje se tiču prilika posle smrti srpskog patrijarha.

Kako navode tamošnji mediji, patrijarh Irinej će Hrvatima ostati “najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca”.

– Sada su papi otvorena vrata da dođe u Srbiju – glasio je jedan od neformalnih komentara u katoličkim krugovima u Zagrebu na vest o smrti patrijarha Irineja, javljaju hrvatski mediji.

“Večernji list” ističe da će patrijarh Irinej Hrvatima ostati “najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca”.

Prema pisanju hrvatskih medija, patrijarh je navodno napisao dva pisma papi Franji o kardinalu Stepincu kao „ustaškom vikaru“, te je papa odlučio da prolongira okončanje kanonizacije.

– Franja je formirao mešovito katoličko-pravoslavnu komisiju, u kojoj SPC i srpski istoričari nisu uspeli da dokažu teze o Stepincu kao zločincu. Ni uprkos tome, kanonizacija Stepinca nije okončana.

– Veruje se da je papa Franja brojnim ustupcima pravoslavnoj strani želeo da uspostavi dobre odnose s Moskvom, ali i sa samim Beogradom – stoji u tekstu “Večernjeg lista.

1 COMMENT

  1. Хрвати су диван нрод. Прави Хришћани! “Они су Христови, радују се (туђој) смрти”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here