“Hrvatska i BiH nezainteresovane za zločine nad Srbima“

0

U više od 90 slučajeva u Haškom tribunalu i pred sudovima u regionu optuženi su Srbi, dok je Bošnjaka i Hrvata mnogo manje
 

Na skupu, na kome su učestvovali advokati, tužioci i sudije iz Srbije, BiH i Crne Gore, ocenjeno je da su u više od 90 slučajeva u Haškom tribunalu i pred sudovima u regionu optuženi Srbi, dok je Bošnjaka i Hrvata mnogo manje. Istaknuto je i da su Srbi dobili najteže kazne.

 

Istražni sudija u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine Milan Dilparić kritikovao je BiH i Hrvatsku da ne odgovaraju na zahteve Srbije za međunarodnom pravnom pomoći kada je reč o zločinima nad Srbima, dok su veoma brzi kada treba da pomognu u istrazi zločina nad Hrvatima ili Bošnjacima.

 

"U Hrvatskoj i BiH očigledno postoji različitost u postupanju po zamolnicama Srbije, u zavisnosti ko su optuženi ili počinioci", rekao je Dilparić.

 

Prema njegovim rečima, Srbija ekspresno rešava njihove zamolnice za saslušanje svedoka, koji njih interesuju.

 

On je istakao da je saradnja BiH sa Srbijom u predmetu protiv Ilije Jurišića prestala, čim je Jurišić napustio pritvor u Srbiji, a BiH je odbila i zamolnicu za slučaj

"Dobrovoljačka ulica", dok je odmah odgovorila na zamolnicu u slučaju Dragana Jovića osumnjičenog za zločine nad Bošnjacima.

 

Dilparić je rekao da je i jutros dobio od Euleksa dve zamolnice za, kako je rekao, najteži slučaj protiv Srba na Kosovu i Metohiji, ali nije htio da kaže o čemu je reč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here