pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hrvatskoj za zaokruživanje sistema vojne industrije nedostaje vlastita proizvodnja municije manjeg i većeg kalibra, piše Poslovni dnevnik.

Neke naznake takvog projekta pojavile su se kad je bila aktuelna nabavka lovaca F-16 Barak od Izraela, koji je navodno bio spreman da uđe u takav projekat.

Sad se pojavio novi igrač po istom principu. Naime, Hrvatska je krajem prošle godine odabrala, a ove godine i potpisala ugovor o kupovini eskadrile od 12 lovaca Rafala od Francuske u poslu koji će koštati oko 1,1 milijardu evra.

Iako je, za razliku od ponude Izraela, a i švedske ponude za Gripena te američke za novi F-16, francuska ponuda i dalje obavijena velom tajne o tome što sve obuhvata u temeljnom i širem ekonomskom okviru, izgleda da francuska vojna industrija na velika vrata ulazi u Hrvatsku.

Francuska je posle SAD i Rusije globalno treći po veličini proizvođač i izvoznik naoružanja i opreme. Osim što može ponuditi zaokruženi sistem aviona Rafal te potpuno naoružanje za njega u sopstvenom aranžmanu, ta zemlja ima adute i po pitanju oklopnih sredstava i naoružanja, kao i mornarice.

Upravo na tom tragu je i nedavna poseta delegacije francuske nacionalne fabrike oružja i municije Nexter Group Hrvatskoj, inače proizvođača većine francuskih oklopnih vozila i glavnog borbenog tenka Lekler.

Iako je francuska delegacija krajem februara i početkom marta bila u ovoj zemlji kako bi predstavila svoje sofisticirane projektile za hrvatske haubice PzH 2000 koje omogućuju da ovo, najsavremenije i najopasnije ofanzivno oružje u hrvatskom arsenalu, ispaljuje projektile pojačanog dometa na razdaljinu od skoro 50 kilometara, Poslovni dnevnik saznaje da je bilo govora i o mogućnosti da se Hrvatska opremi francuskim tenkovima Lekler.

Haubice PzH 2000 se u sistemu Hrvatske vojske (HV) nalaze već pet godina, a sada Hrvatska planira da ih pošalje u NATO misije u Poljsku i Mađarsku, te je nužna njihova maksimalna operativnost sa najnovijim dalekosežnim projektilima.

Kompanija Nexter u proizvodnom asortimanu osim artiljerijskih projektila proizvodi različite borbene sisteme koji su deo vatrenih efektiva aviona Rafal, brojnih borbenih vozila i helikoptera, te brodskih vatrenih stanica na ratnim brodovima mnogih zemalja EU, a tenk Lekler čini krunu proizvodnog i inovacionog potencijala Nextera.

Iako konkretne zvanične detalje Nextarovih planova za Hrvatsku zbog objektivnih razloga nije moguće dobiti, Poslovni dnevnik saznaje da su oni vrlo ambiciozni i da bi mogli imati velik opseg i strateški značaj.

Osim što će izvesno Nextar isporučiti projektile za PzH 2000, isto tako će opremati streljivom i raketama i hrvatske Rafale. U drugom koraku ne isključuju ni neke ozbiljnije projekte investicija poput otvaranja zajedničkih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju municije u Hrvatskoj, a spominje se i projekat glavnog borbenog tenka Lekler u Hrvatskoj.

Trenutno se hrvatske oklopne snage baziraju na 75, barem prema popisu, zastarelih tenkova M-84 te je jasno da je potrebno, posebno u svetlu ratne konfrontacije Rusije i NATO-a, razmišljati i o modernizaciji tog segmenta.

Pre 10-ak godina je u projektu licencne proizvodnje HV opremljena sa 126 kvalitetnih borbenih vozila pešadije Patria, ali njihovo naoružanje je već duže od decenije rak rana hrvatske vojne operativnosti. Nedavno je donesena odluka i o prihvatanju američke donacije od 80-ak borbenih vozila Bradley M2.

Tu je i određeni broj starijih oklopnih vozila iz vremena Jugoslavije upitne operativnosti. Ostaje problem tenkova kojih je Hrvatskoj potrebno stotinak.

Na evropskom tržištu velike zemlje po pravilu imaju sopstvene tenkove, ili pak nasleđene od Rusije, a manje uglavnom uzimaju nemački Leopard 2. Poljska je nedavno naručila 250 američkih Abrams tenkova, uz 250 Leoparda 2 koje već ima ili treba da joj budu isporučeni.

Zemlje EU, pre svih Francuska i Nemačka, su pre koju godinu, po uzoru na konzorcijum Erbas, pokrenule razvoj zajedničkog koncepta tenka budućnosti MGCS. Za projekat su, zasad samo kao posmatrači, zainteresovane i Italija, Španija, Velika Britanija i Holandija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here