EPA

Iz Evropske komisije Hrvatskoj stigle su, još neslužbene, informacije da je Hrvatska ispunila sve tehničke uslove za pristup šengenskom prostoru, saznaje Večernji list iz diplomatskih izvora.

Iz Komisije su u Zagreb stigle naznake da će evaluacija i poslednjeg od osam poglavlja šengenske pravne tekovine proći u redu, piše dnevnik u subotu.

Kako Komisija uskoro prekida rad i odlazi na godišnji odmor, službena se potvrda Hrvatske spremnosti očekuje najverovatnije u prvoj polovini septembra. Time je Hrvatska, pre svega MUP, završila veoma opsežan i dugotrajan postupak prilagođavanja i ispunjavanja tehničkih uslova za ulazak u šengenski prostor.

Ali da bi se zaista i ušlo u Šengen, loptica se prebacuje na političko polje jer tu odluku mora da odobri Veće EU, odnosno sve njene članice.

Hrvatski ulazak u Šengen jedan je od prioriteta hrvatske spoljne politike, na čemu se paralelno radi na političkoj i tehničkoj razini. Premijer Plenković postavio je za cilj da Hrvatska uđe u Šengenski prostor do 2020. godine, odnosno do hrvatskog predsedanja EU.

Put do Šengena nije pravocrtan ni nakon zelenog svetla Komisije, čemu najbolje mogu posvedočiti Rumunska i Bugarska, koje jesu zadovoljile kriterijume, no politika iz drži izvan Šengena. Hrvatskoj bi u tom smislu problem mogla predstavljati Slovenija, odakle su u više navrata insinuirali i najavljivali da svoj pristanak vežu uz hrvatsko prihvatanje i primenu arbitražne odluke, piše Večernji list.

Dodaju da će Šengen takođe biti jedna od tema sastanaka premijera Plenkovića s Junkerovom naslednicom Ursulom von der Lajen, koja dolazi u utorak u Zagreb, treće odredište na njenoj prvoj miniturneji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here