EPA/Antonio Bat
Vakcinacija u Hrvatskoj

Zbog poteškoća u nabavci dogovorenih doza zapadnih vakcina, u Hrvatskoj se sve više “kuva” priča o nabavci “Sputnjika V”.

Hrvatski mediji u utorak su, pozivajući se na izvore, izvestili o navodnoj velikoj “diplomatskoj akciji”, koja bi, kako se navodi, trebalo da rezultira nabavkom ruske vakcine “Sputnjik V” i to u količini od bar milion doza, iako ta vakcina još nema odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA).

Mađarska prva u EU odobrila “Sputnjik V”

Iako je Evropska unija postigla sporazume sa zapadnim proizvođačima cepiva za koronavirus, nakon što je došlo do problema nabavke u dogovorenim okvirima i povoljne ocene vakcine u uglednom medicinskom časopisu “Lanset”, ruska vakcina sve se više razmatra kao rešenje u državama EU, pa tako i u Hrvatskoj, dok je Mađarska prva u Uniji odobrila “Sputnjik V” i počela njom da vakciniše građane.

Ruski ambasador u Hrvatskoj Andrej Nesterenko potvrdio je da je Moskva u kontaktu sa hrvatskim vlastima, ali da se radi samo o kontaktima i da o detaljima ne može da govori.

Do svega je došlo nedugo nakon što su mediji izvestili da je ruska ambasada u Zagrebu pod “opsadom” brojnih hrvatskih građana koji se raspituju o tome kako mogu doći do ruske vakcine.

Prema nekim medijskim napisima, Hrvatska neće čekati da vakcinu odobri EMA jer, kako je naveo portal Index.hr, hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) može dati dozvolu za uvoz neodobrenog cepiva ako se radi o medicinski opravdanoj potrebi, odnosno radi zaštite zdravlja ljudi.

Neki hrvatski stručnjaci, ali i spoljnoopolitički analitičar i bivši hrvatski ambasador u Rusiji Božo Kovačević, kažu za Al Džaziru da je, po svemu sudeći, potvrđena efikasnost “Sputnjika V”, ali upozoravaju da se s obzirom da je Hrvatska članica EU radi o puno širem pitanju i evropskoj regulativi i proceduri.

“Ovo nije normalna situacija”

Nema dileme, kaže Kovačević, da je ruska vakcina stavljena u upotrebu pre nego što su sprovedene sve potrebne procedure, ali da se vakcina pokazalo uspešnom. On smatra da bi bilo idealno da EU reši probleme s nabavkom vakcine jer je tako dogovoreno – ali, ako se nastave dosadašnji zastoji u nabavci, logično je da će se države okrenuti alternativnim dobavljačima.

Gordan Lauc, hrvatski molekularni biolog i član vladinog Naučnog saveta, kaže da je bilo neuobičajeno i prilično riskantno što je ruska vakcina dobila odobrenja pre nego što je dovršena treća faza kliničkih ispitivanja, ali da su u međuvremenu rezultati tog ispitivanja objavljeni u uglednom međunarodnom časopisu, a vakcinisano je i mnogo ljudi.

– Tako da možemo biti dosta sigurni da je ona i bezbedna i efikasna. Ona je tehnološki vrlo slična vakcini koje je razvila AstraZeneca, tako da i sa te strane ne bi trebalo da bude velikih razlika – navodi Lauc.

Hrvatska je, ističe, članica EU i u normalnim situacijama trebalo bi da se drži procedura – ali ovo, napominje, nije normalna situacija.

1 COMMENT

  1. Чуо сам да ће у Њемачкој да дође “спутњик в”. Какво чудо кад ни сир и чоколадице не може да прође, а знају да због поларизованости немачког друштва то што долази из Русије неће из принципа и гадости да прихвате. Једино ко ће да је пригрли и прихвати јесте сво становништво у немачкој који цени Русију, и руско име. Па ће због тог руског имена и бити преварени гадно. Она је чак и најнехуманија и најгора која постоји ако може да се то икако степенује јер и остале не значи да имају нешто добро.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here