pixabay.com

Portparol slovenačke vlade za koronavirus Jelko Kacin izjavio je da Hrvatska jeste na crvenoj listi Slovenije, ali da će imati poseban status kao da je, kako je rekao, na žutoj.

– Hrvatska jeste crvena, ali pošto je to direktan sused naše zemlje, ona ima poseban status. Zato je dogovoreno i sve u vezi rezima prelaženja, znači tranzita, dnevnih migracija zaposlenih na obe strane granice, sedmičnih migracija, učenika koji odlaze i vraćaju se u školu dnevno kako god. Sve to je dogovoreno, zapravo Hrvatska ima status kao da je još uvek žuta u tom smislu – rekao je Kacin.

Dodao je da u slučaju službenog puta, na primer, neće ići u režim crvene liste, s tim da se osoba mora vratiti u roku od 24 sata svojoj kući.

Potvrdio je da je slovenačka vlada razmatrala mogućnost stavljanja pojedinih regija u Hrvatskoj na crvenu listu.

Primetio je, međutim, da se u Hrvatskoj situacija sa korona virusom tako brzo pogoršava da to više jednostavno nema smisla niti je moguće.

– Hrvatska je u sredu bila s 41,7 zaraženih na 100.000 stanovnika – rekao je Kacin za hrvatski portal Vijesti.

Rekao je i da Hrvatska neće biti vraćena automatski na žutu listu kada bude imala ispod 40 zaraženih na 100.000 stanovnika.

– Ne automatski. Taj trend je moguć, mi se nadamo da će se to uskoro dogoditi, ali to nije moguće pre sedam ili 14 dana. Takva je praksa i iskustva svih država u EU – kazao je Kacin, koji inače ima kuću na Krku.

Bio je, kaže, na Krku prošlog vikenda, ali sada, kada je Hrvatska na crvenoj listi, on kao portparol vlade prvi to mora da poštuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here