pixabay.com
Hrvatska kuna

Hrvatska kuna, nakon što se više od 28 godina koristila kao službeni novac, na Novu godinu će biti zamenjena evrom, više od 500 miliona komada papirnog novca i oko 5.200 tona kovanog biće poslato u mašine za sečenje i topljenje, prenosi Hina.

Kune kao papirni i metalni novac i lipe kao kovani novac u apoenima manjim od jedne kune uvedene su u Hrvatskoj 30. maja 1994.

Kada evro bude uveden, u opticaju će biti ista količina novca kao kada je bila u opticaju kuna. Na primer, broj novčanica od 100 kuna zameniće proporcionalni broj novčanica od 10 i 20 evra.

Papirne novčanice evra imaju jedinstvene motive, dok kovanice imaju nacionalne motive na poleđini.

Hrvatski apoeni od jednog centa, dva i pet centi imaju natpis na glagoljici, na 10, 20 i 50 centi je lik Nikole Tesle, a na dva evra mapa Hrvatske. Slika Nikole Tesle predložena je u javnoj raspravi i za nju je bilo 11.000 građana, nadglasavši tako predlog da na novcu bude dubrovački motiv.

Kuna ipak neće sasvim otići u istoriju. Kako se navodi, lik tog malog ali vrlo agresivnog predatora, čija su se krzna nekada koristila za plaćanje danka, ostaće otisnut na kovanici od jednog evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here