Hrvatska ne povlači tužbu protiv Srbije

0

 

Koordinator pravnog tima Srbije pred MSP-om: Saša Obradović
 

 

Govoreći o sastanku sa predstavnicima najvišeg suda UN, Obradović je u izjavi TV B92 naveo da je srpska strana bila "otvorena za sve opcije", ali da "zastupnica Hrvatske nije ni pomenula" povlačenje tuzbe, koju je protiv Srbije podnela jula 1999. godine pod optužbom da je odgovorna za navodni genocid nad Hrvatima u ratu 1991/95.

 

Genocid u Srebrenici – da ili ne?

Upitan da li zločin u Srebrenici Skupština Srbije posebnom rezolucijom treba da okvalifikuje kao genocid, Obradović je kazao da bi taj dokumet trebalo da potvrdi odluku MSP, ali je naglasio da Srbija ne bi snosila nikakve prvne posledice ukoliko bi upotrebila neki drugi termin.

"Metelko-Zgombić nije iskoristila ni priliku da našu tužbu odmah napadne, već je zatražila 14 meseci za odgovor, ali joj je Međunarodni sud pravde u Hagu odobrio devet meseci", rekao je Obradović.

 

On je podsetio da je Srbija, u kontratužbi koju je podnela 31. decembra prošle godine, navela da Hrvatska i danas krši Konvenciju o sprečavanju zločina genocida, jer nije kaznila počinioce zločina nad Srbima tokom vojne operacije "Oluja".

 

Srbija je zatražila i kompenzaciju za žrtve genocida, povratak izbeglica, kao i da MSP Hrvatskoj zabrani da 5. avgust, dan kada je iz Krajine proterano više od 230.000 Srba, slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, rekao je Obradović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here