EPA/ FRANCISCO SECO
Hrvatski premijer Andrej Plenković

Ekonomski analitičar Damir Novotni komentarisao je ekonomsku situaciju u Hrvatskoj.

On je rekao da ovo nije dobro vreme za ukidanje moratorijuma na izvršenja. Kaže da će kriza trajati još neko vreme, te da deo građana neće imati platu ili će imati smanjene plate, prenosi portal 24 sata.

Ne misli da je ovakav sistem dobar, jer da jeste, Hrvatska ne bi imala toliko blokiranih građana i mikropreduzetnika.

– Dugovi moraju da se vrate, naši građani su skloni zaduživanju, za razliku od drugih srednjeevropskih zemalja. Kod nas ulaze u dužničke odnose zbog nemogućnosti ostvarivanja normalnih dohodaka prema njihovim očekivanjima. Morali bismo da promenimo sistem naplate koji je prepun probelam. Osnovni dug se mora vratiti, ali zatezne kamate su dve decenije bile izuzetno visoke i još uvek su visoke, one stvaraju tu neodrživu situaciju. Previše je učesnika u tom procesu. Za hrvatske prilike bio bi neprihvatljiv nemački model izvršnih postupaka, te izbegavanja trajne blokade računa, čime veliki deo sugrađana teramo iz ekonomskog sistema i prisiljavamo veliki broj njih na sivu ekonomiju. Tako stvaraju dohotke u neformalnom delu ekonomije, ne plaćaju dugove i pokušavaju podmiriti dugove – rekao je Novotni za hrvatski N1.

Komentarisao je i posledice pandemijske krize i ovaj talas virusa.

– Hrvatska je u opštu recesiju ušla daleko najmanje spremna u odnosu na druge zemlje EU. Ne možemo izdržati još jedan lokdaun. Veliki deo ekonomije zavisi od direktnog sektora, od ponuđača i primalaca usluge. Imamo veliki strukturni problem koji se vuče decenijama, nismo dovoljno aktivnosti usmeravali prema realnom sektoru. Dobaljači servisnih ekonomija će morati da se prilagode. Mislim da će biti teško balansirati potrebu da se ekonomske aktivnosti nastave. Deo ponuđača ugostiteljskih usluga verovatno neće moći da preživi krizu ni uz pomoć vladinih mera. Čitav je niz pritisaka koji ovu krizu čine najdubljom ekonomskom krizom u istoriji prostora moderne Hrvatske. Vlada više nema rezervi na koje može računati za pomoć preduzetnicima i preduzećima, očekuje se pomoć EU fonda, ali će to biti na raspolaganju tek na proleće – rekao je.

Dodaje da je Hrvatska propustila celu deceniju rasta i stvaranja rezervi i da se nalazi u situaciji da pada ekonomska aktivnost, a da rezerva nema.

1 KOMENTAR

  1. Искрено саућешће Титовом братском народу на путу у неповрат, никад вас не било! 🙁 🙁 🙁

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime