Hrvatska nema novca za borbenu avijaciju?

0

Osnovno pitanje je da li Hrvatska može priuštiti nove borbena avione: Ivo Josipović
 

"Optimalno bi bilo da, bez opasnosti po državne finansije, možemo imati borbene avione. Inače, ima sedam država u NATO-u koje nemaju borbenu avijaciju. Ali, Hrvatska bi bila prva koja je imala borbenu avijaciju a koja je ostala bez nje", izjavio je Josipović u intervjuu za riječki Novi list.

 

Josipović je o tome govorio nedelju dana nakon incidenta u kojem je Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo izgubilo jedan MiG-21 kod Zagreba, što je događaj koji je ponovo aktelizovao priču o lošem stanju u avijaciji te zemlje, starosti borbenih aviona i problemima prilikom remonta letelica u Ukrajini i Rumuniji.

 

 

Odluka do 2016.

Josipović je rekao da bi konačnu odluku o tome trebalo doneti u 2106. godini. On je dodao da odgovor na pitanje treba li Hrvatskoj borbena avijacija nije jednoznačan, jer još ima prostora da se dogode pomaci u ekonomiji, nađe rešenje sa stranim partnerima ili ponuda koja uključuje povoljan kredit ili ofset program.

Predsednik Hrvatske je rekao da odluka o budućnosti borbene avijacije u Hrvatskoj ima odbrambenu, ali i političku i finansijsko-privrednu dimenziju.

 

"Podsećam, naše vazdušne snage imaju i druge letelice, 24 transportna helikoptera Mi-8, 25 školskih aviona, osam školskih helikoptera, pet kanadera, pet Er traktora i vrlo dobar radarski sistem", rekao je Josipović i dodao da je vazduhoplovstvo svoju efikasnost dokazalo u brojnim nesrećama i nepogodama.

 

On je dodao da nije dobro da se zbog pojedinih incidenata izvlači zaključak da hrvatska vojska "ne vredi ništa", mada je potvrdio da u tehnici zaostaje zbog finansijskih problema.

 

"Raspravu o budućnosti ratnog vazduhoplovstva vodim već s dve vlade. Mogu reći kako su obe želele da se pitanje borbene avijacije reši na najbolji način, nabavkom odgovarajućih aviona, kada bi to zbog ekonomskih razloga bilo moguće", rekao je Josipović i pohvalio odluku da se obavi remont postojećih Migova 21, jer je time odložena konačna odluka o budućnosti tog vida vojske do nekog povoljnijeg trenutka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here