Hrvatska: Neutemeljen odgovor Tadića

0

Savet bezbednosti
 

Pozivajući se na diplomatske izvore u Savetu bezbednosti UN, agencija Hina navodi da je stalna misija Hrvatske pri UN u Njujorku predala juče pismo ambasadoru Kine, predsedvajućem Savetu bezbednosti u januaru, kako bi ono bilo podeljeno članicama SB ali i svim članicama UN.

 

 

U pismu se, u skladu sa uputstvima hrvatskih vlasti, upozorava da je srpski predsednik Boris Tadić tokom sednice SB UN o Kosovu 22. januara "neutemeljeno odgovorio na reči hrvatskog predsednika, Stjepana Mesića, o mogućim posledicama raspada susedne BiH, izrečene u neformalnom razgovoru tokom novogodišnjeg prijema za medije".

 

Posebno se ističe da je reč bila o neformalnom obraćanju grupi novinara i da je Mesić govorio u kondicionalu, spekulišući o nečemu što bi se moglo dogoditi u slučaju drugoga događaja – "konkretnog otcijepljenja Republike Srpske od nezavisne i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, i njezinog pripojenja Republici Srbiji".

 

Mesić je, naime, nedavno izjavio da bi on, kada bi premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, referendumom o otcepljenju srušio Dejtonski sporazum, odmah poslao hrvatsku vojsku, koja bi kod Brčkog prekidanjem koridora onesposobila RS.

 

U pismu se ponavlja formulacija iz ranijeg saopštenja kancelarije Mesića, kako njegove reči treba razumeti kao "radikalno formulirano upozorenje da svet ne treba da zatvara oči prema politici premijera RS, Milorada Dodika, i mogućim posledicama takve politike, kao što je predugo zatvarao oči prema politici Slobodana Miloševica, koja je vodila raspadu bivše Jugoslavije u krvavim ratovima", kao i da je "raspad susedne BiH bio apsolutno neprihvatljiv za Hrvatsku".

Navedeno je da "neopravdane i neprihvatljive" reakcije neće odvratiti Hrvatsku od unapređenja dobrosusedskih odnosa sa svim susedima u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here