Tanjug/Hina

U Kninu se danas održava centralna proslava obeležavanja 24. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja”, koju Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković su u svojim govorima “Oluju” nazvali legitimnom vojnom akcijom koja je za cilj imala “oslobađanje od velikosrpskog agresora”.

Kitarović je poručila da je uvek iznova na tom mestu “prolaze trnci”, a premijer Plenković da je “Oluja” bila legitiman odgovor velikosrpskim pretenzijama.

Tokom te vojno policijske akcije proterano je 250.000 Srba, a nešto manje od 2.000 njih je ubijeno ili nestalo.

Proslava 24 godine od “Oluje” počela je još u 6.30 kada je Knin probudio vojni orkestar, dok je centralna manifestacija počela polaganjem zajedničkog venca predsednice i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarovih, predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsednika vlade Andreja Plenkovića i predsednice Zajednice udruženja nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljane Alvir.

U obraćanju prisutnima na kninskom Trgu Ante Starčević, Grabar Kitarović je rekla da je svaki put kada dođe u Knin “prolaze trnci”, jer, kako je kazala, zna da je na tom mestu pre 24 godine “uz krvave žrtve i nesebično davanje svih branitelja, lekara i svih domoljuba otvorena nova stranica istorije hrvatskog naroda”.

Ona je ponovila da je tada, pre 24 godine, sa tog mesta poslata snažna poruka celom svetu da su Hrvati ponosan narod i da imaju svoje neporecivo pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini, te da im to pravo nitko nije dao ni poklonio.

– Ono je oduvek naše i spremni smo da se branim pred bilo čim, sada i zauvek – poručila je hrvatska predsednica.

Ta poruka je, precizirala je – sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašta.

Premijer Plenković je rekao da je Oluja ima poseban značaj za sve Hrvate jer je hrvatski narod pokazao snagu i oslobođenjem petine teritorije pokazao da sam odlučuje i da drevni Knin zauvek ostaje hrvatski.

– Stoga s ponosom slavimo i uvek ćemo slaviti dan hrvatske pobede. To je bio legitiman odgovor velikosrpskom posezanju za hrvatskim teritorijama. Nikad nećemo posustati u našim naporima u ostvarivanju pravde za sve naše stradale i do poslednjeg slučaja ćemo istraživati ratne zločine i tražiti sve naše nestale – rekao je Plenković, preneo je Večernji list.

Naša deca, kazao je, moraju znati da bez Oluje ne bi bilo današnje Hrvatske, da bi bili ugroženi naši gradovi, a EU bi bila san, i sve ovo zahvaljujemo i posvećujemo našim braniteljima.

Po završetku obraćanja Kolinda, Plenković i Jandroković su se uputili na Kninsku tvrđavu gde su prisustvovali tradicionalnom podizanju zastave Republike Hrvatske i čitanju imena poginulih i nestalih branitelja, kao što je to pre 24 godine učinio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Tradicionalno, polaganju venca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here