EPA
Evro sa likom Nikole Tesle

Inspekcije Državnog inspektorata, tržišne, turističke i inspekcije rada sprovode pojačane inspekcije u cilju utvrđivanja da li je došlo do povećanja cena roba i usluga neposredno pre uvođenja evra kao službene valute u Hrvatskoj.

Naime, u skladu sa Zakonom o uvođenju evra kao službene valute u Hrvatskoj, proces preračunavanja kune u evro ne sme da rezultira povećanjem cena, navode u Inspektoratu. Njihovi nalazi pokazuju da su rezultirali – upravo poskupljenjem, i da je cena pojedinih usluga uoči 1. januara porasla za čak 80 odsto.

Od 2. do 4. januara 2023. godine obavljena su 534 nadzora širom Hrvatske.

Prema preliminarnim podacima, imajući u vidu da su inspekcijski postupci u toku, u poslovanju trgovine je kroz poslovnu dokumentaciju utvrđeno povećanje cena, u periodu koji je neposredno prethodio uvođenju evra kao zvanične valute, u šest inspekcijskih nadzora trgovina, te u 21 nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima.

U prodavnici je zabeležen rast cena pojedinih proizvoda od tri do 19 odsto (poskupljenje čokolade, pekarskih proizvoda, piva, putera, pavlake, toalet papira, kafe i dr.).

Kako je u toku utvrđivanje činjenica o razlozima poskupljenja, po obavljenom nadzoru, ukoliko se utvrdi neopravdano poskupljenje, biće preduzete propisane mere u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Takođe, izvršena su ukupno 94 nadzora u uslužnim delatnostima, i to uglavnom u frizerskim uslugama i uslugama nege i ulepšavanja tela, kao i uslugama parkiranja, kod kojih su u 17 nadzora utvrđena poskupljenja. U predmetnim slučajevima, cena ovih usluga biće promenjena neposredno pre 1. januara 2023. Prema preliminarnim podacima, poskupljenje kontrolisanih usluga kreće se od 10 do čak 80 odsto.

U istom periodu turistički inspektori Državnog inspektorata izvršili su 151 inspekcijski nadzor. Od ukupnog broja izvršenih inspekcijskih nadzora, turistički inspektori su u 52 nadzora utvrdili povećanje cena ugostiteljskih usluga.

Uporednom analizom cena pojedinih usluga prema starom cenovniku i važećem, novom cenovniku utvrđeno je povećanje cena od 1 do 10 odsto, navodi N1 Zagreb.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here