Hrvatska: Omogućiti abortus u svim javnim bolnicama

0

Žena ima pravo da odluči da li će roditi dete ili ne (Foto: Ilustracija)

Reakcija iz resornog ministarstva usledila je pošto je u medijima otvorena tema o tome da se u više bolnica u Hrvatskoj, među kojima i u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, uopšte ne obavljaju abortusi na zahtev zato što su se svi ginekolozi u tim javnim ustanovama pozvali na prigovor savesti. To je naišlo na oštre osude dela javnosti, posebno udruženja koja se bore za pravo žena na pobačaj.

 

Prema dostupnim podacima, svaki drugi ginekolog u hrvatskim bolnicama uložio je prigovor savesti – u Zagrebu je takvih dve trećine, u Splitu 95 odsto, dok, s druge strane, u Rijeci ili Puli prigovor savesti nije uložio nijedan lekar. Pored zagrebačke bolnice Sveti Duh, legalni pobačaji na zahtev ne izvode se ni u javnim bolnicama u Kninu, Virovitici, Našicama i Vinkovcima.

 

Nedavno je objavljeno da se u splitskoj bolnici samo jedan od 25 ginekologa nije pozvao na prigovor savesti, koji je kao mogućnost uveden još 90-tih godina.

 

U saopštenju Ministarstva zdravlja, koje danas prenose hrvatski mediji, navodi se da se od bolnica traži izrada standardizovane procedure od trenutka kada osoba zatraži postupak prekida trudnoće do njenog otpuštanja, kao i da to objave, zajedno sa cenom, na svojim internet stranicama.

 

"Sve bolnice u mreži javne zdravstvene službe koje obavljaju delatnost ginekologije, dužne su da obezbede pružanje usluga prekida trudnoće, a za organizaciju pružanja takve usluge zadužen je direktor, odnosno stečajni upravnik bolnice", istakli su iz ministarstva i pozvali građane da prijave sve koji krše propise.

 

Ministarstvo je ukazalo da ukoliko u nekom trenutku bolnica ne može da obezbedi obavljanje prekida trudnoće sa zaposlenima bolnice, direktor ili stečajni upravnik je dužan da angažuje specijaliste izvan zdravstvene ustanove. Bolnice će takođe dobiti uputstvo da osoba u prigovoru savesti o tome treba da ima pisani dokument u svom dosijeu.

 

Prema hrvatskim propisima, abortus na zahtev moguće je obaviti do 10. nedelje trudnoće i to po zakonu iz 1978. godine. Od 1994. godine uvedena je mogućnost da lekar može da se pozove na prigovor savesti iz moralnih ili verskih razloga i da odbije sprovođenje dijagnostike, lečenja i rehabilitacije pacijentkinje, ako se to ne kosi s  pravilima struke ili ako time ne uzrokuje trajne posledice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijentkinje.

 

Udruženja za ljudska prava ranije su upozorila na praksu nekih ginekologa koji odbijaju da rade prekide trudnoće bez medicinskih razloga pozivajući se na prigovor savesti, da abortuse obavljaju u privatnim klinikama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here